Ξεπέρασαν τις 5.000 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι το 2019

Ξεπέρασαν τις 5.000 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι το 2019

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υψηλότερη αύξηση ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα καταγράφηκε το 2019, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Ειδκότερα, από τον Δεκέμβριο 2018 έως τον Δεκέμβριο 2019 αυξήθηκαν κατά 42%.

Στην έκθεση, με τα ποσοτικά στοιχεία για τη διαμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο 2019 μέχρι τον Αύγουστο 2020, αναφέρεται επίσης πως ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 23% και παράλληλα αυξήθηκε η απόδοση των θέσεων σε δομές σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας σε ποσοστό 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 κλείνει με έναν εκτιμώμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων που αγγίζει τα 5.301, ενώ ο ύψιστος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών καταγράφεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2020 με τον αριθμό να φθάνει στα 5.424 παιδιά.

Η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων, ήδη από τη σύστασή της τον Μάρτιο του 2020, έθεσε ως ύψιστη στρατηγική προτεραιότητα τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, καθώς και εκείνους που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, λαμβάνοντας σειρά πρωτοβουλιών.

Πιο συγκεκριμένα, ως στρατηγική άμεσης βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον θέσεις σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την έκθεση «Ποσοτικά Στοιχεία για τη διαμονή των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2019 – Αύγουστος 2020)», για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπάρχει συστηματική διαδικασία εντοπισμού & ταυτοποίησης των παιδιών που καταγράφονται ως «άστεγα» και σε «επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης» από το ΕΚΚΑ. 

Πρόκειται για έναν αριθμό περί των 1.000 ασυνόδευτων ανηλίκων, τα οποία αναφέρονταν από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες συχνά ως «χαμένα». Η διαδικασία εντοπισμού και ταυτοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποια από αυτά έχουν ήδη εντοπιστεί (περίπου 150) και θα προτεραιοποιηθούν για μετεγκατάσταση.

Διαβάστε την έκθεση «Ποσοτικά Στοιχεία για τη διαμονή των Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2019 – Αύγουστος 2020)» ΕΔΩ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή