Αυξάνονται τα κρούσματα στη Μόρια

Αυξάνονται τα κρούσματα στη Μόρια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 156 κρούσματα κορωνοϊού ξεκίνησε η εβδομάδα. Εξ αυτών, δεκατέσσερα είναι «εισερχόμενα», 101 εντοπίζονται στην Αττική, τρία στη Θεσσαλονίκη, επτά στη Βοιωτία, από πέντε σε Ημαθία και Λέσβο, ενώ τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σαράντα δύο συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Δέκα (23,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Εκατόν εξήντα ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Μέχρι και χθες το μεσημέρι κατεγράφησαν πέντε θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε 289. Εξ αυτών, το 37,0% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ενα από τα τελευταία θύματα ήταν μια 51χρονη γυναίκα που το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ΜΕΘ στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. 

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η ανησυχία για την υγειονομική κατάσταση στη Μόρια, όπου ζουν 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πληροφορίες στη Λέσβο ανέφεραν χθες ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον 15 θετικά δείγματα μεταξύ εκείνων που ελήφθησαν για εξέταση μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος. Υπενθυμίζεται ότι ο καταυλισμός βρίσκεται σε καραντίνα από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί περίπου 2.000 τεστ τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση επεξεργασίας, ενώ τα άτομα που έχουν βρεθεί θετικά είναι σε απομόνωση σε ειδικό χώρο. 

Αργά χθες το βράδυ και μετά την αύξηση κρουσμάτων που διαπιστώνεται σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, αποφασίστηκε να τεθούν σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό οι δομές φιλοξενίας στο Σχιστό, στη Μαλακάσα και στον Ελαιώνα. Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα ισχύσουν έως τις 21 Σεπτεμβρίου. 

Στο μεταξύ, κορυφώνεται η αγωνία ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Μοσχάτου γονέας διεγνώσθη με κορωνοϊό, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία του νηπιακού τμήματος του σταθμού για 14 ημέρες και οι δασκάλες του τμήματος να τεθούν εκτός υπηρεσίας για 14 ημέρες.

Γονιμοποίηση ωαρίων

Ωστόσο, σε πείσμα της πανδημίας, η ζωή συνεχίζεται. Στις 5 Σεπτεμβρίου, στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης της Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝ «Αττικόν», πραγματοποιήθηκε η πρώτη ωοληψία για εξωσωματική γονιμοποίηση σε ζευγάρι με λοίμωξη COVID-19. Η γυναίκα είναι ασυμπτωματική φορέας και ο σύζυγος παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία. Το ζευγάρι παραπέμφθηκε στο «Αττικόν» από ιδιωτική μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης έπειτα από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. Το πρόβλημα προέκυψε διότι η γυναίκα, παρά τις συστάσεις, προχώρησε στην τελική πυροδότηση της ωοθυλακιορρηξίας, μη γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για λοίμωξη από SARS-CoV-2. Η ωοληψία πραγματοποιήθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας Ε. Μακράκη και τη διευθύντρια της κλινικής, καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου, σύμφωνα με το ειδικό πρωτόκολλο επεμβάσεων ασθενών με COVID-19. O μοριακός έλεγχος του γενετικού υλικού βρίσκεται εν εξελίξει. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, η εμβρυολόγος Τ. Βράντζα θα προχωρήσει σε γονιμοποίηση των ωαρίων και κατάψυξη, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. Η εμβρυομεταφορά θα γίνει σε επόμενο χρονικό διάστημα, μετά την αποδρομή της λοίμωξης COVID-19. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή