ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για τις μάσκες

agonas-dromoy-gia-tis-maskes-561069931

Στο παρά πέντε πριν από το πρώτο κουδούνι αναμένεται να φτάσουν οι μάσκες για τους μαθητές στα σχολεία, και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργήσουν «σωστά». Η διαδικασία κινείται στην κόψη του ξυραφιού τόσο από την πλευρά των διαδικασιών που απαιτήθηκαν για έναν διαγωνισμό ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να τηρηθεί η νομοθεσία όσο και από την «άσκηση υψηλού κινδύνου» να μοιραστούν οι μάσκες σε όλα τα σχολεία από την Παρασκευή 11/9 έως και την Κυριακή 13/9. 
Πάντως, χθες, μετά έναν αγώνα δρόμου για όλους τους εμπλεκομένους, η αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) προχώρησε στην ανάδειξη 9 αρχικά και ακόμα 6 σε δεύτερη φάση μειοδοτών από τους συνολικά 94 που είχαν υποβάλει αιτήσεις στον διαγωνισμό.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται η έγκριση του διαγωνισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε στη συνέχεια να υπογραφούν οι συμβάσεις. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, με την υπογραφή της σύμβασης ο κάθε μειοδότης είναι υποχρεωμένος να παραδώσει το 1/3 της συμφωνηθείσας ποσότητας μασκών έτσι ώστε στις 14 Σεπτεμβρίου κάθε παιδί στο σχολείο να έχει τουλάχιστον μία μάσκα.

Ο ρόλος της ΚΕΔΕ

Οταν στις 25 Αυγούστου το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα έδινε στους δήμους 6,2 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια μασκών για τα σχολεία, η απόφαση συνοδευόταν από τον κατάλογο κατανομής των κονδυλίων ανά δήμο. Συγκεκριμένα αναφέρονταν ότι θα δοθούν 6.195.000 ευρώ, για την προμήθεια 3 μασκών πολλαπλών χρήσεων –συγκεκριμένων προδιαγραφών– για 1.367.281 μαθητές.

Εμποροι έσπασαν τα τηλέφωνα των δημάρχων μέσα στον Αύγουστο ζητώντας να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των προμηθευτών του εκάστοτε δήμου. Ομως μόλις λίγες ώρες αργότερα αποφασίστηκε η διαγωνιστική διαδικασία και η προμήθεια μασκών να πραγματοποιηθεί κεντρικά από την ΚΕΔΕ. Ενδεικτικό της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που προέκυψε, είναι το γεγονός ότι το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μέσα σε μία ημέρα συνεδρίασε τέσσερις φορές, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα και να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο. Δεδομένων και των επιπλέον δυσκολιών που δημιουργούνται εξαιτίας του κορωνοϊου χιλιάδες μέιλ ανταλλάχθηκαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στα 31 μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ διηγείται χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικός υπάλληλος στην Ενωση. 

Την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ έφτασε στα χέρια των μελών του Δ.Σ. ο κατάλογος με τις δέκα εταιρείες που είχαν επιλεγεί, με βάση το μικρότερο τίμημα ανά τεμάχιο, από τις συνολικά 92 που είχαν υποβάλει πρόταση. Σημειώνεται ότι ο λόγος που επιλέχθηκαν 10 πιθανοί μειοδότες είναι γιατί 4,5 εκατομμύρια μάσκες με συγκεκριμένες προδιαγραφές κανένας προμηθευτής δεν μπορεί να τις κατασκευάσει μέσα σε μία εβδομάδα.

Οι παραιτήσεις

Ομως το επόμενο πρωί, ημέρα εξέτασης των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί, μέσα σε ελάχιστες ώρες παραιτήθηκαν τουλάχιστον τρία από τα επτά μέλη της επιτροπής εξέτασης ενστάσεων που έχουν υποβληθεί στον διαγωνισμό για την προμήθεια μασκών που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ.

Η επιτροπή ενστάσεων όπως και η επιτροπή διαγωνισμού αποτελείται από υπαλλήλους των εμπλεκόμενων υπουργείων οι οποίοι συνειδητοποιώντας την ευθύνη και το ύψος του τιμήματος του συγκεκριμένου διαγωνισμού πιθανότατα προτίμησαν να μην εμπλακούν. 

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να αποφασίσει η κυβέρνηση να βάλει σε διατίμηση τις μάσκες που πληρούν τις προδιαγραφές σε τιμή που εκτιμάται ως λογική με βάση την αγορά. «Αν δινόταν η δυνατότητα στους δήμους να κάνουν την προμήθεια, θα ενισχύονταν οι τοπικές κοινωνίες», προσθέτει.  Ο ελάχιστος χρόνος που απομένει έως την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν αφήνει περιθώρια για λάθη. «Αν για κάποιο λόγο κάτι δεν πάει καλά θα έχει την ευθύνη η ΚΕΔΕ, ενώ η προμήθεια μασκών είναι καθαρά κυβερνητική ευθύνη», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. 

Σύμφωνα με το πλάνο, οι μάσκες αναμένεται να μοιραστούν στα σχολεία της χώρας από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου. «Εχουμε πάει από τον δύσκολο δρόμο και υπάρχει κίνδυνος να μην είμαστε στην ώρα μας», λέει ο κ. Κωνσταντέλλος.