Πρόβα τζενεράλε από την ΕΛ.ΑΣ. για τις πορείες

Πρόβα τζενεράλε από την ΕΛ.ΑΣ. για τις πορείες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασκηση επί χάρτου για τον νέο νόμο για τις πορείες πραγματοποίησε την Παρασκευή η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη άσκηση προσομοίωσης με σενάριο τη διαχείριση κινητοποίησης σωματείου 400 εργαζομένων στην οδό Σταδίου. Συμμετείχαν 45 αξιωματικοί από τη ΓΑΔΑ, την Ασφάλεια και τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Τις υπηρεσίες δηλαδή που πράγματι εμπλέκονται στη διαχείριση των συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα. 

Φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) και παρόντες ήταν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πέντε από τους συνολικά 30 διαμεσολαβητές. Πρόκειται για αστυνομικούς που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου, θα αναλαμβάνουν τον ρόλο των ενδιάμεσων ανάμεσα σε διαδηλωτές και τους επικεφαλής των αστυνομικών μέτρων. Παρακολούθησαν σεμινάρια από παλιούς διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ., ψυχολόγους και κοινωνιολόγους. Η εκπαίδευσή τους βασίστηκε σε μεθόδους που εφαρμόζουν οι αστυνομίες σε Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία. 

Η άσκηση κλιμακώθηκε και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ωστόσο, είχε ξεκινήσει μερικές ημέρες νωρίτερα. Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις διατάξεις του νέου νόμου, τη Δευτέρα 31η Αυγούστου τα μέλη του Σωματείου με έγγραφό τους ενημέρωσαν εικονικά τη ΓΑΔΑ ότι την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου επρόκειτο να διοργανώσουν συγκέντρωση και πορεία στην οδό Σταδίου, διαμαρτυρόμενοι για αλλαγές στα εργασιακά. Οι αξιωματικοί ζήτησαν –εικονικά πάντοτε– από τους διοργανωτές πληροφορίες και διευκρινίσεις για την κινητοποίηση και κυρίως τον αριθμό των διαδηλωτών που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα έπαιρναν μέρος στη διαμαρτυρία. 

Καθώς στην κινητοποίηση θα μετείχαν κατ’ εκτίμηση λιγότερα από 400 άτομα, η αστυνομία ενημέρωσε τους διοργανωτές ότι θα προχωρούσε στη λήψη περιοριστικών μέτρων, παραχωρώντας τους στο στάδιο της προσυγκέντρωσης τη μία και στη συνέχεια τις δύο από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας της οδού Σταδίου. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ενώ η απόφαση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δοκιμάστηκαν σενάρια κλιμάκωσης της έντασης, με τους διαδηλωτές να καταλαμβάνουν ολόκληρο το οδόστρωμα της Σταδίου αντί των δύο λωρίδων κυκλοφορίας που τους είχαν παραχωρηθεί και τους εγκλωβισμένους στην κίνηση οδηγούς να διαπληκτίζονται τόσο με τους αστυνομικούς όσο και τους διαδηλωτές. 

Με πειθώ και συζήτηση

Στο πλαίσιο της άσκησης έγινε προσπάθεια οι εντάσεις και αντεγκλήσεις να αντιμετωπιστούν με πειθώ και συζήτηση, με τους αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να τονίζουν ότι η χρήση των ΜΑΤ για τη διάλυση συγκεντρώσεων, τόσο στο πλαίσιο της άσκησης όσο και στην πραγματικότητα θα αποτελέσει «έσχατη λύση». Κατά τη διάρκεια της έντασης, διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε ορισμένα σταθμευμένα Ι.Χ. Οι αστυνομικοί εξέτασαν εάν η διαδήλωση είχε σωστή περιφρούρηση, ενώ ο διοργανωτής κατηγόρησε την ΕΛ.ΑΣ. για ελλιπή σχεδιασμό των μέτρων. Λύση στο ερώτημα εάν φέρει ή όχι ευθύνη για τις φθορές ο διοργανωτής της κινητοποίησης θα δοθεί μέσα από προανάκριση που ανέλαβε να φέρει εις πέρας η Ασφάλεια.

Θα ακολουθήσει επεξεργασία των συμπερασμάτων της άσκησης και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εκδοθεί διαταγή – εγκύκλιος του Αρχηγείου προς τις αρμόδιες διευθύνσεις και υπηρεσίες. Σε αυτή θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση των κινητοποιήσεων. Ασκήσεις προσομοίωσης θα γίνουν το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της Περιφέρειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή