Ενα «μπουλούκι» διασώζει τη μαστόρικη παράδοση αιώνων

Ενα «μπουλούκι» διασώζει τη μαστόρικη παράδοση αιώνων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αρίστη, στο Δυτικό Ζαγόρι, είναι κτισμένη σε ύψος 642 μέτρων και μετράει μερικές δεκάδες κατοίκους τον χειμώνα. Είναι ένα όμορφο χωριό με τη δική του ιστορία και κυρίως με έναν δραστήριο σύλλογο νέων, που διατηρεί ζωντανή την κοινότητα. Μία από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες τους είναι ένα συμμετοχικό εργαστήριο για την παραδοσιακή πέτρινη δόμηση, που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει ένα παλιό καλντερίμι μέσα στο χωριό. Ωραία ιδέα, θα πει κανείς. Πώς, όμως, έγινε πραγματικότητα; Οπως όλοι γνωρίζουμε, οι μάστορες για τέτοιες εργασίες έχουν σχεδόν εκλείψει, όσο για τις τεχνικές που κατακτήθηκαν με κόπο από τους ανθρώπους στο παρελθόν, δυστυχώς συμβαίνει το ίδιο.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Νέων Αρίστης, Φαίδων Μουδόπουλος, ενεργοποίησε μια γνωριμία που έκανε πριν από λίγο καιρό με συνομηλίκους του οι οποίοι συμμετέχουν στο «Μπουλούκι», μια διεπιστημονική συλλογικότητα που αποτελείται από νέα παιδιά, κυρίως απόφοιτους Αρχιτεκτονικής, με μεράκι για τις παραδοσιακές τεχνικές. Ο στόχος τους, βέβαια, δεν είναι μονάχα να τις καταγράψουν, αλλά και να τις αναβιώσουν σήμερα, μέσα από εργαστήρια και δράσεις. Υπό αυτό το πλαίσιο, έρχονται σε επαφή με παραδοσιακούς κτίστες και τεχνίτες, ώστε να αντλήσουν πληροφορίες από τη γνώση τους. Η φήμη του «Μπουλουκιού» είχε ήδη απλωθεί στην Ηπειρο, καθώς είχαν κάνει τέτοια εργαστήρια στα Τζουμέρκα τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, έγινε η κατάλληλη διασύνδεση και ο κ. Μουδόπουλος προσκάλεσε τα μέλη της ομάδας να κάνουν κάτι στην Αρίστη.

Ενα «μπουλούκι» διασώζει τη μαστόρικη παράδοση αιώνων-1
Το έργο του καλντεριμιού όπως φαίνεται από ψηλά.

Το εργαστήριο ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Εχει ήδη προσελκύσει εθελοντές, στους οποίους στηρίζεται κατά πολύ η δουλειά, τεχνίτες από την Ηπειρο αλλά και ντόπιους που θέλουν να συμμετάσχουν. Η δουλειά προχωρά και τώρα είναι στη μέση της αποκατάστασης του καλντεριμιού. Οπως δηλώνει ο αρχαιολόγος Φαίδων Μουδόπουλος στην «Κ», αλλά και ο Ιωνας Σκλαβούνος, που είναι ιδρυτικό μέλος του «Μπουλουκιού», η εργασία είναι εποικοδομητική και όλοι λειτουργούν με ιδιαιτέρως ομαδικό πνεύμα. Στον ίδιο τόνο και οι ξενοδόχοι και εστιάτορες, που δέχθηκαν για τρεις εβδομάδες να δώσουν τροφή και στέγη σε όσους παίρνουν μέρος.

Το «Μπουλούκι» έχει και νέα σχέδια για το μέλλον, στρέφοντας την προσοχή του αυτήν τη φορά στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στη Θηρασιά, που παραμένει μια ανεξερεύνητη καλλονή, δίπλα στη διάσημη γειτόνισσά της. Το νησί έχει καταφέρει να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα. Τον Νοέμβριο, τα μέλη της ομάδας θα επισκεφθούν έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό, την Αγριλιά, με σκοπό να μελετήσουν τα κονιάματα. Τον Ιούνιο του 2021 θα πραγματοποιηθεί εκεί ένα συμπόσιο για το θέμα αυτό. 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή