ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ν. Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία

Ν. Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία

Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) εντός των επομένων ωρών για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων προανήγγειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η ΚΥΑ προβλέπει αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ειδική αγωγή, δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και δια βίου μάθησης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και άλλους συναφείς φορείς, καθώς και τις βιβλιοθήκες και τα γενικά αρχεία του κράτους κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2020 -2021.

Περιγράφοντας τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και στους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Για τους μαθητές από το νηπιαγωγείο έως την τρίτη Δημοτικού, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση και εξοικείωσή τους με την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, όπως πρόσθεσε. 

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου. Παράλληλα, είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών και κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή σταθερό συνοδό, γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο.

Κατά την διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, ειδικά δηλαδή βοηθητικό προσωπικό ή σχολικό νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, κέντρα εκπαιδευτικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, στα ΚΕΣΥ, προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η ανάγνωση από τα χείλια αποτελεί μέσο επικοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά τους συνοδούς μαθητών στα ΚΕΣΥ, ο υφυπουργός είπε ότι θα φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα. Όπως τόνισε, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τον θεράποντα ιατρό σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται οι μαθητές με γνωσιακή αναπτυξιακή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν την μάσκα τους. Οι μαθητές θα προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα ιατρικά δικαιολογητικά. Επίσης για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε, ότι για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών, ενώ διευκρίνισε, πως «διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι μπορούν να γίνονται μόνο ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας». Εξάλλου, διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν φοράει μάσκα δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρχει τιμωρία.

Τι θα γίνει με τη λειτουργία των κυλικείων

Ως προς τα κυλικεία, θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης, με το προσωπικό να απέχει από την εργασία αν εμφανίσει συμπτώματα και να φορά υποχρεωτικά μάσκα και γάντια. Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή και εξυπηρέτησή τους από το κυλικείο για αυτό και προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών κατά τη αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη.

Συνιστάται επίσης οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχα αντισηπτικά χεριών μετά την συναλλαγή με το κυλικείο και πριν από τη λήψη του γεύματος. Επίσης, είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: 169 νέα κρούσματα – 42 διασωληνωμένοι

Ολλανδία: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από τα ελληνικά νησιά