Απομάκρυνση προσφύγων από την πλ. Βικτωρίας

Απομάκρυνση προσφύγων από την πλ. Βικτωρίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην πλατεία Βικτωρίας προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες που διέμεναν εκεί εδώ και πολλές ημέρες. 

Συνολικά 91 άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα σε συγκεκριμένο χώρο, έτσι ώστε να μη βρίσκονται σε επικοινωνία με όσους κρατούνται στη δομή που λειτουργεί κυρίως ως προαναχωρησιακό κέντρο για όσους πρόκειται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Η Αμυγδαλέζα επιλέχθηκε ως χώρος προσωρινής εγκατάστασης των ανθρώπων που βρίσκονταν μόνιμα στην πλατεία, καθώς λόγω των μέτρων υγειονομικού αποκλεισμού που έχουν επιβληθεί στις δομές αιτούντων άσυλο για την προστασία εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν επιτρέπεται η είσοδος όπως και η έξοδος νέων φιλοξενουμένων. 

Ενδεικτικά, στη δομή αιτούντων άσυλο του Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων, όπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν μεταφερθεί περίπου 500 άτομα από την πλατεία Βικτωρίας, έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων με περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. πέριξ του καταυλισμού, προκειμένου να αποφευχθούν οι «μετακινήσεις», δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί δύο θετικά κρούσματα κορωνοϊού και συνεχίζεται η ιχνηλάτηση. 

Αμέσως μετά την επιχείρηση μεταφοράς των ανθρώπων που βρίσκονταν στην πλατεία, συνεργείο του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση, κάτι πάντως που γινόταν και τις προηγούμενες ημέρες κάθε πρωί. Μάλιστα οι «διαμένοντες» στην πλατεία γνώριζαν το ωράριο του δήμου, οπότε την ώρα του καθαρισμού μάζευαν τα υπάρχοντά τους για να μπορέσει να πλυθεί ο χώρος και στη συνέχεια έστρωναν και πάλι τις κουβέρτες τους.

Στην πλατεία Βικτωρίας από την αρχή του καλοκαιριού βρίσκουν καταφύγιο πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται από τα νησιά στην ενδοχώρα, αναζητώντας τρόπο επιβίωσης. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν μπορούν να διαμένουν στα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) των νησιών αλλά ούτε και στις δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με το πρόγραμμα εξόδου των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας, το οποίο από τον Ιούνιο εφαρμόζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουν φύγει από τις δομές φιλοξενίας 8.500 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τα νησιά. Αντιθέτως, ελάχιστες είναι οι αποχωρήσεις από τα διαμερίσματα. «Από τα διαμερίσματα φεύγει κάποιος μόνο όταν έχει εξασφαλίσει πώς θα επιβιώσει. 

Αντίθετα, από τη Μόρια πολλοί φεύγουν όταν λάβουν χαρτιά πρόσφυγα ελπίζοντας ότι κάτι καλύτερο θα βρουν στην Αθήνα», αναφέρει εκπρόσωπος της ΜΚΟ Solidarity Now. 

Σε «ακινησία»

Δεδομένων των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν επιβληθεί στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο λόγω COVID-19, προς το παρόν το πρόγραμμα εξόδων των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας τίθεται σε «ακινησία» το επόμενο χρονικό διάστημα. Ετσι, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Δήμος Αθηναίων εμφανίζονται αισιόδοξοι για την κατάσταση της πλατείας Βικτωρίας τις επόμενες εβδομάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή