Μονόδρομος η δημιουργία νέας, μικρότερης δομής

Μονόδρομος η δημιουργία νέας, μικρότερης δομής

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καθησυχάσει τον τοπικό πληθυσμό επιχείρησε το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε χθες στη Λέσβο, τόσο όσον αφορά την υγειονομική ασφάλεια όσο και στο τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο από τη Μόρια, οι οποίοι έχουν μείνει άστεγοι μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ). «Η κρίση απαιτεί ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστούν η έννομη τάξη και η υγειονομική ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη των κατοίκων της Λέσβου». 

Την ασφάλεια ως άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης ανέδειξε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι θα διερευνηθούν οι πραγματικές συνθήκες για την καταστροφή, προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν. «Παραβατικές συμπεριφορές δεν γίνονται δεκτές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός επανέλαβε ότι όλα ξεκίνησαν όταν αιτούντες άσυλο, οι οποίοι εντοπίστηκαν θετικοί στην COVID-19, αρνήθηκαν να παραμείνουν σε καραντίνα καθώς και να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους. Οι πρώτες φωτιές άναψαν περιμετρικά του ΚΥΤ, ωστόσο οι φλόγες γρήγορα επεκτάθηκαν με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να καταστραφούν ολοσχερώς. Πλήρως έχουν καταστραφεί και οι διοικητικές υποδομές, όπως και τα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου που βρίσκονταν εντός του ΚΥΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπηρεσία ασύλου σημειώθηκε πλιάτσικο, ωστόσο τα αρχεία της υπηρεσίας είχαν έτσι και αλλιώς μεταφερθεί. 

Οσον αφορά την επόμενη μέρα για τη Μόρια, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πλέον ως μονόδρομο τη δημιουργία άλλης, κλειστής, ελεγχόμενης και «σαφώς μικρότερης» δομής. «Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια», διευκρίνισε. Το κυβερνητικό κλιμάκιο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραμείνει στο νησί έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στη Λέσβο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, άμεση ανάγκη στέγασης υπάρχει για περίπου 3.000-3.500 άτομα τα οποία διέμεναν εντός των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ, εφόσον οι περισσότερες από τις σκηνές που βρίσκονται εκτός των επίσημων εγκαταστάσεων –όπου διαμένουν 9.000-10.000 άτομα– παρέμειναν άθικτες από τη φωτιά. 

Από αυτούς που χρειάζονται στέγη, περίπου 1.000 άτομα, τα οποία χαρακτηρίζονται ευάλωτα, θα μεταφερθούν σε πλοίο της εταιρείας Blue Star Ferries, το οποίο παραχωρήθηκε από την εταιρεία. Για τους υπόλοιπους έχουν μεταφερθεί σκηνές, τις οποίες έδωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι οι σκηνές θα τοποθετηθούν είτε στην περιοχή της Μόριας είτε «σε άλλους χώρους που θα υποδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση». 

Πάντως, έως χθες αργά το απόγευμα είχαν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 μετανάστες οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ  Παναγιώτης Αρκουμανέας, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν τεστ στους κατοίκους της πόλης και των γύρω χωριών. 

Χθες, στις 7 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τη Λέσβο για τη μεταφορά των 408 ασυνόδευτων ανηλίκων που διέμεναν στη Μόρια. Σε αυτήν επέβαιναν 165 παιδιά, ενώ στις 10 το βράδυ ακόμη μία πτήση είχε προγραμματιστεί για τη μεταφορά επιπλέον 160 παιδιών. Τα υπόλοιπα παιδιά αναμενόταν να ταξιδέψουν σήμερα το πρωί αεροπορικώς. Ολα τα ασυνόδευτα παιδιά από τη Μόρια έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού πριν από το ταξίδι τους και μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου θα παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες. Η διαδικασία άμεσης μεταφοράς οργανώθηκε με τον συντονισμό του ΔΟΜ σε συνεργασία με την κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης, με την έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή