ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσοι μαθητές αντιστοιχούν ανά δάσκαλο σε Ελλάδα και Ε.Ε.

posoi-mathites-antistoichoyn-ana-daskalo-se-ellada-kai-e-e-561072814

Στην εποχή του νέου κορωνοϊού και της ανάγκης για τήρηση αποστάσεων γίνεται πολύ λόγος για τον αριθμό των μαθητών, που θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε αίθουσα και τον εάν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις, αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό. Για το δεύτερο μία εικόνα μας δίνει η Eurostat, υπολογίζοντας πόσοι μαθητές αντιστοιχούν ανά δάσκαλο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ανά την Ε.Ε. Η Ελλάδα εμφανίζει μία από τις καλύτερες αναλογίες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat (που έχει στηριχθεί σε στοιχεία του 2018) στην Ε.Ε. φοιτούν 24,5 εκατομμύρια μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) και απασχολούνται 1,8 εκατομμύρια δάσκαλοι. Ο μέσος αριθμός μαθητών ανά δάσκαλο υποχωρεί σταδιακά τα τελευταία χρόνια και έχει διαμορφωθεί στους 13,6 το 2018 από 14,3 το 2017.   

Στην Ελλάδα η αναλογία είναι 9,2 μαθητές ανά δάσκαλο και η χώρα μας καταλαμβάνει τη δεύτερη καλύτερη θέση μετά το Λουξεμβούργο, όπου έχουμε 9 μαθητές ανά δάσκαλο. Πολύ κοντά και η Πολωνία με 9,6 μαθητές.

Στον αντίποδα στη Ρουμανία ένας δάσκαλος αντιστοιχεί σε 19,5 μαθητές, ενώ τόσο στην Τσεχία όσο και στη Γαλλία σε 19,2. Αναλυτικά η εικόνα στο γράφημα, που ακολουθεί: 

posoi-mathites-antistoichoyn-ana-daskalo-se-ellada-kai-e-e0