Την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα ζητούν 30 οργανώσεις

Την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα ζητούν 30 οργανώσεις

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ασφαλείς συνθήκες στην ενδοχώρα  ζητούν 30 οργανώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις που φέρνει η πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Όπως τονίζει η κοινή ανακοίνωση των 30 οργανώσεων, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι.

Το κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω οργανώσεις: ActionAid Hellas, Amnesty International, Boat Refugee Foundation, CRWI Diotima , ECHO100PLUS, ELIX, Equal Rights Beyond Borders, Fenix – Humanitarian Legal Aid , Greek Council for Refugees (GCR) , Hellenic League for Human Rights, Hellenic Platform for Development (Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη), Help Refugees HIAS Greece, HumanRights360, Humanitarian Legal Aid, Human Rights Watch, International Rescue Committee (IRC), INTERSOS Hellas, Legal Centre Lesvos, Médecins Sans Frontières , Melissa, Network for Children’s Rights, Omnes , Refugee Legal Support (RLS), Refugee Rights Europe (RRE), Refugee Support Aegean (RSA), Refugee Trauma Initiative, Solidarity Now, Symbiosis-School of Political Studies in Greece, Terre des hommes Hellas, The HOME Project.

Αναλυτικά το κείμενο των 30 οργανώσεων

Να επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι της βίας 

Σε συνέχεια των άκρως ανησυχητικών εξελίξεων από την πυρκαγιά η οποία κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο, 30 οργανώσεις κάλεσαν χθες την ελληνική κυβέρνηση να παράσχει άμεση βοήθεια στους ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη. Οι πληγέντες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ευπαθείς ομάδες, ζητήθηκε  να μεταφερθούν με προσοχή σε ασφαλείς συνθήκες στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι. Στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν είναι απαραίτητο. 

Η μεταφορά των ανθρώπων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα απαιτεί έκτακτες λύσεις σχετικές και με την τρέχουσα κατάσταση πολλών δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα που είναι υπερπλήρεις. Oι οργανώσεις καλούν τις ελληνικές αρχές να εργαστούν πάνω σε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεγιστοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Επίσης, καλούν για άλλη μία φορά τις ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή και υποστήριξη των αιτούντων άσυλο, τώρα, περισσότερο από ποτέ. 

«Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην επιτρέψει η χώρα μας περαιτέρω κλιμάκωση της βίας που είναι έτοιμη να ξεσπάσει» δηλώνει η Μελίνα Σπαθάρη, υπεύθυνη συνηγορίας ευάλωτων ομάδων για την οργάνωση παιδικής προστασίας Terre des hommes Hellas, μια από τις συνυπογράφουσες οργανώσεις:

«Οι αρχές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα περισσότερα από 4000 παιδιά -ασυνόδευτα ή με φροντιστές- και τις οικογένειες, όπως επίσης στις έγκυες γυναίκες, στις μητέρες με βρέφη, που τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο για την ασφάλειά και την υγεία τους, όπως επίσης πιθανές απειλές βίας και το ενδεχόμενο αστεγίας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν ισότιμα την ευθύνη τους και να βάλουν ένα τέλος στον ανθρώπινο πόνο».

H Terre des hommes Hellas εργάζεται μέσα σε εννιά camp στην ενδοχώρα και δύο «ασφαλείς ζώνες» για ασυνόδευτα παιδιά, σε συνεργασία με την DRC Greece, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την ΕΕ.

Με άλλο τους κείμενο, πολλές από τις συνυπογράφουσες οργανώσεις μια μέρα πριν τη φωτιά κάλεσαν την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία όλων. Αφορμή ήταν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη δομή, ένας 40χρονος Σομαλός που αφού πήρε «εξιτήριο» από τη Μόρια στις 17 Ιουλίου, μετέβη στην Αθήνα αλλά αντιμέτωπος με το ρίσκο της αστεγίας και της ένδειας, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής για την ένταξη, στα τέλη Αυγούστου επέστρεψε στην Μόρια, για να εξασφαλίσει φαγητό και μια στέγη. 

«Εκφράσαμε για άλλη μια φορά τις ανησυχίες μας σχετικά με την απάνθρωπη αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους» επισημαίνει η Μελίνα Σπαθάρη. «Οι διαμένοντες στη δομή, ήδη από το 2016 είχαν να αντιμετωπίσουν εντελώς ακατάλληλες συνθήκες συνωστισμού, με τους περισσότερους από τους μισούς να μένουν σε σκηνές και αυτοσχέδιες κατασκευές στον ελαιώνα έξω από τον καταυλισμό. Δεν ήταν σε θέση να προστατεύσουνν την υγεία τους, καθώς τα κατάλληλα μέτρα δεν ελήφθησαν ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια του περιορισμού κυκλοφορίας  τους τελευταίους 6 μήνες. Ο υγειονομικός αποκλεισμός ούτε λύνει ούτε απαντάει σε βασικές ανησυχίες για την υγεία των φιλοξενούμενων. Αντίθετα, μάλλον υποβιβάζει ακόμη περισσότερο την ευάλωτη (ψυχική και σωματική) υγεία των αιτούντων άσυλο, ενώ τους αφήνει εκτεθειμένους σε υψηλό κίνδυνο απέναντι στον COVID-19» προσθέτει.

Oλόκληρο το κείμενο των ανακοινώσεων εδώ: http://tdh-europe.org/news/greece-transfer-refugees-and-asylum-seekers-to-safety-on-mainland/7487

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή