Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη φωτιά

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη φωτιά

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρκετές δεκάδες υπολογίζονται τα σπίτια που υπέστησαν φθορές από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη θέση Φέριζα, στη νοτιοανατολική Αττική. Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, δήλωσε χθες στην «Κ» ότι σε έξι οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του και επλήγησαν από τη φωτιά, 30 σπίτια έχουν υποστεί υλικές ζημιές. Οπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται μόνο για παραθεριστικές αλλά και για μόνιμες κατοικίες. Στον Δήμο Σαρωνικού, αντίστοιχα, τα σπίτια που υπέστησαν φθορές από την πυρκαγιά ανέρχονται σε 4, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου.

Οι δύο δήμαρχοι είχαν χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει άμεσα 250.000 ευρώ σε κάθε δήμο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Νωρίτερα, την πληγείσα από την πυρκαγιά περιοχή επισκέφθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, που με τη σειρά του υποσχέθηκε αποζημιώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής. Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδος και Καλυβίων-Θορικού του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη φωτιά-1

Ο κ. Φιλίππου επεσήμανε ότι η συνολικά καμένη έκταση ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες στρέμματα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε έγκαιρη εκκένωση των οικισμών που βρέθηκαν στη διαδρομή της φωτιάς χωρίς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές. «Συνολικά 90 άτομα που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους όπως και οι τρόφιμοι ενός γηροκομείου στην Ανάβυσσο, φιλοξενήθηκαν σε δύο ξενοδοχεία στη λεωφόρο Σουνίου που μίσθωσε ο δήμος», τόνισε. Η φωτιά στη Φέριζα ξέσπασε στις 12 το μεσημέρι και περιορίστηκε σημαντικά πριν από το τελευταίο φως της ημέρας. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και ενώ στην περιοχή παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, στον Δήμο Λαυρεωτικής.

Ενας άνδρας προσήχθη από την ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από μαρτυρίες περιοίκων που ανέφεραν ότι τον είδαν να κινείται ύποπτα κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Κρατήθηκε στο Α.Τ. Κερατέας και ανακρίθηκε από αστυνομικούς και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος καθώς οι περίοικοι που τον είχαν προφορικά καταγγείλει ως ύποπτο για εμπρησμό αρνήθηκαν να καταθέσουν ενόρκως στην ΕΛ.ΑΣ. 

Δύο ακόμα επικίνδυνες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες το πρωί. Η πρώτη στις 9.30 το πρωί κοντά στη Μονή Παντοκράτορα, στην Νταού Πεντέλης (εκεί απ’ όπου είχε ξεκινήσει η φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι το 2018) και η δεύτερη στη Λούτσα. Και οι δύο περιορίστηκαν πριν προλάβουν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις και να απειλήσουν σπίτια. Στην Νταού η καμένη έκταση υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε τα 5 με 10 στρέμματα, ενώ στη Λούτσα η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απομακρύνει προσωρινά τους κατοίκους της περιοχής όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, όχι από τις φλόγες αλλά από τις ρίψεις νερού που πραγματοποίησαν τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα που μετείχαν στην επιχείρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή