Στήριξη επί της αρχής για κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου

Στήριξη επί της αρχής για κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξή του, επί της αρχής, στην κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση εκφράζει και ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων-Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ). Αντίθετα, ο επιστημονικός φορέας εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με τη γενική φιλοσοφία του δρομολογούμενου πολεοδομικού νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί τον μακροχρόνιο χωροταξικό σχεδιασμό και αυξάνει την πολυπλοκότητα της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Ο ΣΕΠΟΧ δημοσιοποίησε χθες την πολυσέλιδη τοποθέτησή του για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η διαβούλευση επί του οποίου έληξε την προηγούμενη εβδομάδα. Σε σχέση με την «οριζόντια» κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση (σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων), το επιστημονικό όργανο των πολεοδόμων εκφράζει την υποστήριξή του, καλώντας όμως το υπουργείο να ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική στάση, θέτοντας σε άμεση εφαρμογή τις σχετικές διατάξεις.

«Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν αφορά μόνο τον περιαστικό χώρο, αλλά όλη την επικράτεια και έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Ετσι, ο περιορισμός της με το νομοσχέδιο θεωρείται θετική αφετηρία. Παρά το γεγονός αυτό, οι διατάξεις που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση κρίνονται περιορισμένες ως προς την αποτελεσματικότητά τους και οι μεταβατικές διατάξεις μη αποδεκτές», αναφέρει. Οπως εξηγεί, η διετής προθεσμία κατά την οποία το σημερινό σύστημα θα παραμείνει σε ισχύ «προτρέπει όλους να χτίσουν γρήγορα. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη τετραετής, ή και εξαετής παράταση της οικοδομικής άδειας, τότε θα πρέπει να αναμένεται ότι παραμένουν σε ισχύ οι παρεκκλίσεις κατά τα επόμενα έξι χρόνια, ενώ σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί προ πολλού». 

Ωστόσο, ο σύλλογος των πολεοδόμων εκφράζει επιφυλάξεις για άλλες διατάξεις του σχεδίου, σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση. Για παράδειγμα εκτιμά ότι η μείωση του συντελεστή δόμησης στην υπόλοιπη εκτός σχεδίου δόμηση (σε οικόπεδα αρτιότητας άνω των 4 στρεμμάτων) «είναι πολύ μικρή και προσχηματική». Επιπλέον, η πριμοδότηση με επιπλέον συντελεστή (δηλαδή με μεγαλύτερη δυνατότητα οικοδόμησης) σε οργανωμένους υποδοχείς (τουρισμού, βιομηχανίας, κ.λπ.) «διευκολύνει και προωθεί υπέρμετρα τη διάχυτη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων στον εξωαστικό χώρο». 

Περαιτέρω, ο ΣΕΠΟΧ υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου αποδυναμώνει τον χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο χώρας. «Ο στρατηγικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός υποβαθμίζεται και σχεδόν αναιρείται πλήρως από τον αποσπασματικό κατά περίπτωση σχεδιασμό των Ειδικών Πλαισίων και Σχεδίων που ενισχύονται και υπερισχύουν όλων των υπολοίπων». Τέλος, ως προς τις τροποποιήσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας και του πλαισίου για τις χρήσεις γης, ο ΣΕΠΟΧ καταλήγει ότι «το πεδίο της χωροταξίας / πολεοδομίας δεν πάσχει από έλλειψη νόμων. Το κύριο πρόβλημα είναι η αδυναμία υλοποίησης, που σε αρκετά μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την πολυνομία και τη σωρεία ειδικών διατάξεων που καθιστούν την ανασφάλεια δικαίου αναπόφευκτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή