Στο ΣτΕ το σχέδιο για ανάπλαση της ΔΕΘ

Στο ΣτΕ το σχέδιο για ανάπλαση της ΔΕΘ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκεται πλέον το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την ανάπλαση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο προβλέπει την κατεδάφιση των σημερινών περιπτέρων (πλην ενός) και την ανέγερση νέων, καθώς και την προσθήκη κτιρίων με άλλες χρήσεις (αναψυχή, τουρισμός) στο ένα τρίτο της δομημένης επιφάνειάς του, σηματοδοτώντας έτσι την «απεξάρτηση» του χώρου από τον –σχεδόν αποκλειστικό σήμερα– εκθεσιακό χαρακτήρα του. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο εγκρίνονται χρήσεις γης και όροι δόμησης στη ΔΕΘ ολοκληρώθηκε και εστάλη προς έλεγχο στο ΣτΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο (και την πολεοδομική μελέτη που το συνοδεύει), από τα 38 κτίρια που βρίσκονται σήμερα στον χώρο θα διατηρηθούν μόνο ο Πύργος του ΟΤΕ, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα περίπτερο (εκείνο της Αγροτικής Τράπεζας) και η τοξωτή πύλη της ΧΑΝΘ, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα κατεδαφιστούν.

Η ΔΕΘ θα χωριστεί εκ νέου σε έξι τομείς: στους τρεις θα ανεγερθούν τα κτίρια του νέου εκθεσιακού κέντρου και το νέο συνεδριακό κέντρο. Σε έναν άλλο τομέα, στην πλευρά της Εγνατίας, θα κατασκευαστεί ένα σύμπλεγμα κτιρίων που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 120 κλινών, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τράπεζες, χώρους συνάθροισης και διάφορες χρήσεις αναψυχής. Οι υπόλοιποι δύο τομείς θα έχουν κατά βάση υπαίθριους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, καθώς και πράσινο. 

«Η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος –μέσα σε μόλις ένα έτος– του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής αυτού αναδεικνύει την προσήλωση της κυβέρνησης στην ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, με έμφαση στις σύγχρονες υποδομές και στους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της πόλης, καθιστώντας τη κέντρο αναφοράς στη νοτιοανατολική Ευρώπη», σχολίασε χθες ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή