Προσωρινός καταυλισμός στον Καρά Τεπέ

Προσωρινός καταυλισμός στον Καρά Τεπέ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, άρχισε νωρίς χθες το πρωί η κατασκευή του πρόχειρου καταυλισμού με σκηνές, που θα φιλοξενήσει τους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά και την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας. Η κινητικότητα από πολύ νωρίς ήταν έντονη, σαφής ένδειξη ότι είχε ληφθεί η τελική απόφαση για τη χωροθέτηση του προσωρινού καταυλισμού. Κλούβες της αστυνομίας και διμοιρίες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν από το πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να συμμετέχουν στα μέτρα ασφάλειας στη Λέσβο. Σταδιακά, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διανυκτέρευσαν τα δύο τελευταία βράδια κοντά στη Μόρια, στα γύρω βουνά και στις παρυφές του δρόμου προς τη Μυτιλήνη, οδηγήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Στην περιοχή φθάνουν ελικόπτερα, τα οποία μεταφέρουν εξοπλισμό και σκηνές. 

Οι επιχειρηματίες της περιοχής εξεγείρονται και κάνουν λόγο στην «Κ» για «κατάληψη». Ο Σωτήρης Σωτηρχέλλης, εκπρόσωπος της εταιρείας «Φρουτεμπορική» που διένειμε τρόφιμα στους εκατοντάδες αιτούντες άσυλο, λέει ότι έχουν γίνει ήδη διαρρήξεις κλειστών καταστημάτων και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Ο Γιάννης Βακιρλής εκπρόσωπος της μεγαλύτερης μεταφορικής εταιρείας στη Λέσβο, της ΕΦΑΜ, αναφέρει ότι αν ένας υπάλληλος της εταιρείας νοσήσει με κορωνοϊό, καθώς οι νοσούντες αιτούντες άσυλο δεν έχουν εντοπιστεί, θα υπάρξει ντόμινο ζημιών στην τοπική οικονομία.

Η κατάσταση ήταν φορτισμένη μέχρι αργά χθες. Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο παρατάχθηκαν, αποφασισμένοι να κατευθυνθούν στο λιμάνι και έφτασαν μέχρι τις κλούβες των ΜΑΤ. Φώναζαν συνθήματα και ότι θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί άμεσα και να μεταφερθούν στην Αθήνα. Μια μητέρα από το Αφγανιστάν δεν γνωρίζει αγγλικά και μιλά με τη γλώσσα του σώματος, δείχνει τα τρία της παιδιά, το οδόστρωμα, την πρόχειρη τέντα που έφτιαξε από μία κουβέρτα, το στόμα των παιδιών και φωνάζει «Allemagne, Allemagne». Θέλει να πάει στη Γερμανία, όπως και εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν για τρίτη μέρα στους δρόμους. Ο Ζαχίμ, 18 χρόνων, από το Αφγανιστάν ταξίδεψε μόνος του μέχρι τη Λέσβο: «Τρεις νύχτες κοιμάμαι στον δρόμο. Δεν ξέρω πώς άναψε η φωτιά, κοιμόμουν αλλά ξύπνησα κι έφυγα. Μας είπαν ότι θα φτιάξουν έναν μικρό καταυλισμό. Περιμένω πώς και πώς να πάω στην Αθήνα, εδώ έξω αισθάνομαι ζώο, όχι άνθρωπος».

Την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» έφτασαν με ειδική πτήση 200.000 τεμάχια τεστ ταχείας εξέτασης αντιγόνων κορωνοϊού (COVID-19 Ag Rapid Test) και παρελήφθησαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Από αυτές τις 200.000 τεστ, ικανός αριθμός παρέμεινε στη Λέσβο και τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και με βάση τον εθνικό σχεδιασμό θα σταλούν σε όλη την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ευχαρίστησε τον Θανάση Μαρτίνο για τη χορηγία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για την προμήθεια των τεστ και σημείωσε: «Πλέον η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων χωρών διενέργειας τεστ ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη». Λόγω των ειδικών συνθηκών τα πρώτα τεστ ταχείας εξέτασης διατέθηκαν στα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου, καθώς και στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

«Από τις πρώτες δύσκολες στιγμές προτεραιότητά μας αποτελεί η ασφάλεια των κατοίκων και των μεταναστών με την εκκένωση της δομής του ΚΥΤ Μόριας χωρίς θύματα, με την προστασία της περιμέτρου. Εξασφαλίστηκε η απρόσκοπτη παροχή ιατρικής βοήθειας, φαγητού και νερού. Τα νησιά μας σήκωσαν ένα πολύ μεγάλο βάρος και δικαιούνται τον σεβασμό όλων μας, και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία πρέπει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Κι εμείς ως χώρα θα συνεχίσουμε πρώτα με τη φύλαξη των συνόρων μας και κυρίως με την αποσυμφόρηση των νησιών», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης κατά την παραλαβή.

Διαβάστε επίσης

Μόρια: «Κουράστηκε ο κόσμος τόσα χρόνια»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή