Η ΠτΔ βράβευσε τη Μ. Βαρδινογιάννη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας

Η ΠτΔ βράβευσε τη Μ. Βαρδινογιάννη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σμήνος τζιτζικιών είχε ακροβολιστεί στα ρωμαλέα κυπαρίσσια του Προεδρικού Μεγάρου και το τραγούδι τους χαλούσε τον κόσμο, την Τετάρτη το μεσημέρι, στην Ηρώδου Αττικού. Ο ήχος μεταφερόταν και στο εσωτερικό του κτιρίου μέσα από τα παράθυρα, που παραμένουν ανοιχτά, ώστε να υπάρχει συνεχής φυσικός εξαερισμός. Εφθανε ώς την Αίθουσα Διαπιστευτηρίων, όπου έγινε η σεμνή τελετή βράβευσης της Μαριάννας Βαρδινογιάννη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας, τον οποίο της επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η βράβευση αυτή αφορά το συνολικό φιλανθρωπικό έργο της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, το οποίο αναδείχθηκε πρόσφατα σε διεθνές επίπεδο και από τον ΟΗΕ, με το βραβείο Νelson Mandela 2020. Πρόκειται για μια κορυφαία παγκόσμια διάκριση, με τεράστια ακτινοβολία, που αναγνωρίστηκε και στην πατρίδα μας με την παρασημοφόρηση της Τετάρτης.

Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας είναι η ύψιστη τάξη του Τάγματος της Ευποιίας και απονέμεται μόνο σε γυναίκες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, για εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφεραν στην πατρίδα, για πράξεις φιλανθρωπίας και άριστες επιδόσεις στα Γράμματα και τις Τέχνες. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είναι η πρώτη Ελληνίδα που λαμβάνει αυτή την κορυφαία αναγνώριση από την πολιτειακή ηγεσία. Ισως έπρεπε να περιμένουμε να έρθει στη θέση αυτή μια γυναίκα ΠτΔ για να δούμε να ανοίγει ο δρόμος για τη θεσμική ανάδειξη των γυναικών που ξεχωρίζουν σε κάθε τομέα της ζωής στην Ελλάδα.

Η ΠτΔ βράβευσε τη Μ. Βαρδινογιάννη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Ευποιίας-1
Η βράβευση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη. 

Πριν από την παρασημοφόρηση, η ΠτΔ υπογράμμισε ότι «η βραβευθείσα είχε στη ζωή της τη δυνατότητα να κάνει πιο ασφαλείς και προσωπικές επιλογές. Διάλεξε όμως τον δρόμο της προσφοράς, με επίκεντρο αρχικά τα παιδιά και στη συνέχεια το τεράστιο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα σταθώ στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο της με τον Σύλλογο Ελπίδα για τον παιδικό καρκίνο, που μετράει ήδη 30 χρόνια. Ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO στηρίζει προγράμματα δράσης για την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, την προστασία γυναικών και κοριτσιών σε υποβαθμισμένες κοινωνίες, την εξάλειψη των διακρίσεων, την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας, την κλιματική αλλαγή», είπε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρέλαβε το παράσημο με μεγάλη συγκίνηση, εκφράζοντας τη ρητή δέσμευσή της να συνεχίσει τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και το φιλανθρωπικό της έργο. Αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσέθεσε: «Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μου ανέθεσε να συνεχίσω το έργο του Νέλσον Μαντέλα και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια των προσδοκιών του. Αισθάνομαι τυχερή που τον γνώρισα μέσα στην οικογένεια της UNESCO. Γιατί ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης και οραματιστής, που επηρέασε όλη μου τη ζωή και με ενέπνευσε να την αφιερώσω στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον σύζυγό μου, Βαρδή, και τα αγαπημένα μας παιδιά και εγγόνια, γιατί χωρίς τη στήριξή τους δεν θα είχα επιτύχει αυτό το έργο. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τον πλανήτη μας, εύχομαι η Ελλάδα μας να παραμείνει ακλόνητος θεματοφύλακας των αιώνιων αξιών και όλοι οι λαοί να εργαστούν μαζί για το καλό της ανθρωπότητας».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή