Ελληνικά βότανα, συνταγή επιτυχίας

Ελληνικά βότανα, συνταγή επιτυχίας

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη αγάπη για τα βότανα, ιδιαίτερα αυτά που φύονται στον ελλαδικό χώρο και η εμπιστοσύνη στις ιδιότητές τους την οδήγησαν το 2011 να ξεκινήσει την παραγωγή δικών της προϊόντων με επιλεγμένα βότανα από όλη τη χώρα. 

Η ίδια σπούδασε φαρμακευτική με εξειδίκευση στην κοσμετολογία και τη βοτανοθεραπεία. Με όπλα την επιστήμη της και την αγάπη της για τα φυσικά προϊόντα έκανε το μεγάλο βήμα και ξεκίνησε τη δική της παραγωγή προϊόντων με βάση τις φυσικές πρώτες ύλες. 

«Και έτσι γεννήθηκε η Panacea, δηλαδή Πανάκεια, που ήταν κατά τη μυθολογία κόρη του Ασκληπιού και αδελφή της Υγείας και της Ιασώς. Ηταν δε, συνυφασμένη με τη βοτανοθεραπεία για κάθε νόσο», εξηγεί στην «Κ» η φαρμακοποιός Πέγκυ Μπουζάνη. Η Panacea Natural Products, εταιρεία παρασκευής φυτικών παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, είναι δικό της δημιούργημα.

Το ξεκίνημα 

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της ξεκίνησε να φτιάχνει μόνη της ορισμένα καλλυντικά εμπλουτίζοντας τις συνταγές της. Τα διέθετε αρχικώς «χέρι με χέρι», μέχρι τη στιγμή που η παραγωγή γιγαντώθηκε και είδε μια ενδιαφέρουσα εμπορική ευκαιρία. Αποφάσισε να φτιάξει το δικό της εργαστήριο όπου θα μπορούσε πλέον να δημιουργήσει τις δικές της συνταγές με τις πρώτες ύλες της επιλογής της. 

«Βασικό συστατικό επιτυχίας των καλλυντικών είναι οι πρώτες ύλες και οι συνταγές», εξηγεί η ίδια, η οποία υποστηρίζει ότι είναι και το δυνατό σημείο των προϊόντων της, πέραν της αγάπης που τους δείχνει. 

«Σπουδάζοντας έκανα διάφορες δοκιμές, πειραματίστηκα με συνταγές και η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε, καθώς μέσω εμπειρίας, βιβλιογραφίας και συνεχούς μελέτης εξελίχθηκαν οι αρχικές μου συνταγές», αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της. 

Η πλειονότητα των πρώτων υλών είναι βιολογικής καλλιέργειας και φυσικά τα προϊόντα δεν περιέχουν parabens, σιλικόνη, προπυνελογλυκόλη, mineral oil και λοιπές καρκινογόνες ουσίες. «Εχω εντοπίσει μικρούς παραγωγούς οι οποίοι ασχολούνται με τα βότανα με πολύ μεράκι. Υπάρχουν Ελληνες παραγωγοί που είναι τόσο αφοσιωμένοι σε αυτή τη δραστηριότητα που πέραν της βιολογικής παραγωγής φροντίζουν να συλλέγουν τα βότανα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, για ακόμη μεγαλύτερη δραστικότητα». 

Οι μόνες πρώτες ύλες που έρχονται από το εξωτερικό είναι αυτές που δεν φύονται στην Ελλάδα και αναγκάζεται να τις προμηθεύεται απέξω. Οπως για παράδειγμα το τεϊόδενδρο, το οποίο προμηθεύεται από την Αυστραλία και το λάδι argan που βρίσκει κανείς μόνο στο Μαρόκο. 

Σήμερα τα προϊόντα της βρίσκονται στην Ελλάδα σε τουλάχιστον 2.000 σημεία πώλησης. Η πλειονότητα των κωδικών της εταιρείας πωλείται από τα φαρμακεία, ενώ κάποιοι κωδικοί ευρείας χρήσεως, όπως τα σαμπουάν και η κρέμα χεριών, πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. 

Ελληνικά βότανα, συνταγή επιτυχίας-1
Mια ενυδατική αλοιφή (τζελ) αλόης ήταν το πρώτο προϊόν που παρασκεύασε η Πέγκυ Μπουζάνη. «Οι πελάτες μιλούν με διθυραμβικά σχόλια για αυτή την αλοιφή», λέει. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλόη είναι αυτό που καθιστά ιδιαίτερο το προϊόν». (Φωτ. SHUTTERSTOCK)

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή της έχει βγει και εκτός συνόρων, καθώς έχει παρουσία στην αγορά της Γερμανίας, της Αμερικής αλλά και της Αυστραλίας. «Οι ξένοι είναι ενθουσιασμένοι με τις πρώτες ύλες που διαθέτουμε στη χώρα μας και αυτό αποτυπώνεται στις συνεχόμενα αυξανόμενες παραγγελίες», περιγράφει η κ. Μπουζάνη, που εξηγεί ότι πέραν του ελαιολάδου είναι πολλά τα βότανα που βρίσκει κανείς μόνο στην Ελλάδα. 

Οι πιστοποιήσεις

Η ίδια δεν εντοπίζει ιδιαιτερότητες στις αγορές του εξωτερικού και επισημαίνει ότι όταν ένα προϊόν είναι καλό και έχει αποδοχή, η αγορά θα το υποδεχθεί με θέρμη, σε όποια χώρα και αν βρίσκεται. «Οι ξένοι είναι λίγο αυστηροί με τις πιστοποιήσεις, γεγονός το οποίο είναι για εμάς ιδιαίτερα θετικό», εξηγεί. 

«Στόχος μου είναι η ορθή επιλογή και χρήση των κατάλληλων βοτάνων που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για συγκεκριμένες παθήσεις και ανάγκες». Οσο υπάρχει ζήτηση η ίδια καταλαβαίνει ότι οι συνταγές της είναι καλές και χαίρουν ευρείας αποδοχής. 

Η κρίση, ωστόσο, παραμένει κρίση για όλους και τα προβλήματα αυτής αντικατοπτρίζονται σε κάθε δραστηριότητα, ωστόσο η ίδια δηλώνει αισιόδοξη, καθώς έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στα προϊόντα της. Επιχειρηματικός της στόχος είναι η επέκταση σε αγορές του εξωτερικού, ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε επαφή με τα ελληνικά βότανα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Η αλοιφή αλόης

Το πρώτο προϊόν που παρήγαγε η ίδια ήταν μια ενυδατική αλοιφή (τζελ) αλόης. Η επιτυχία της πιστοποιείται από το γεγονός ότι πελάτες μιλούν με διθυραμβικά σχόλια για αυτήν την αλοιφή, ενώ όπου και να τη διαθέσει, οι επαναληπτικές παραγγελίες έρχονται σωρηδόν. «Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλόη που έχει το συγκεκριμένο τζελ είναι αυτό που καθιστά ιδιαίτερο το προϊόν. Συνήθως η συγκέντρωση αλόης σε αντίστοιχες αλοιφές είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ η υψηλή επεξεργασία τους αποδυναμώνει τις δραστικές της ουσίες», αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας. Εντονη ζήτηση παρατηρείται και για τη θεραπεία της ακμής, η οποία επίσης περιέχει στοιχεία από τεϊόδενδρο, αλόη και πρόπολη, ενώ και ένα προϊόν για την ονυχομυκητίαση το οποίο αποτελείται από επτά διαφορετικά βότανα έχει ευρεία αποδοχή. Βότανα χρησιμοποιεί επίσης για ένα προϊόν που καταπολεμά μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας (άφθες, μυκητιάσεις κ.τ.λ.). Οταν η παραγωγή είναι μικρή, είναι πιο εύκολο να μείνει κανείς πιστός στις συνταγές του αλλά και στην ποιότητα των πρώτων υλών. Σε περίπτωση ωστόσο που προκύψει κάποια πολύ μεγάλη παραγγελία, γεγονός το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά, η ίδια συνεργάζεται με άλλα εργαστήρια, χρησιμοποιώντας τις δικές τις συνταγές και πρώτες ύλες προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή