ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ασφυξία» από αιτήσεις για νομιμοποιήσεις

asfyxia-apo-aitiseis-gia-nomimopoiiseis-561078682

Ασφυκτικές είναι πλέον για τους μηχανικούς οι προθεσμίες που έχουν τεθεί για τα αυθαίρετα, τη δήλωση των «κρυμμένων» τετραγωνικών και την εξαίρεση εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες. Αυτό υποστηρίζει η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου υπολειτουργεί υπό το βάρος της ζήτησης. Οι αρχιτέκτονες προτείνουν στο υπ. Περιβάλλοντος να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασής τους έως το τέλος του έτους και τη σύνδεσή τους με τη διαδικασία κατάρτισης της «ταυτότητας κτιρίου». Οι προθεσμίες για τη δήλωση τετραγωνικών, για τη δήλωση μεγάλων αυθαιρέτων και την εξαίρεση εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες λήγουν όλες στο τέλος Σεπτεμβρίου. «Ο χρόνος τελειώνει.

Οι προθεσμίες σε λίγο θα λήξουν, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ προφανώς αγκομαχά, λειτουργεί και δεν λειτουργεί κάτω από την πίεση του όγκου των καταχωρίσεων, τα αρχεία των υπηρεσιών δόμησης υπολειτουργούν, οι δήμοι, τα δασαρχεία και οι εφορίες προσπαθούν να συντονιστούν, ενώ οι πολίτες με τους μηχανικούς και τους λογιστές είναι στη μέση, αυτοσχεδιάζουν και προσπαθούν να πετύχουν το ακατόρθωτο. Χαρακτηριστική είναι η αυξανόμενη ζήτηση αντιγράφων οικοδομικών αδειών προκειμένου να γίνει έλεγχος νομιμότητας στα ακίνητα, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις αυτές να ικανοποιούνται ακόμα και σε 1,5 ή 2 μήνες.

Η κατάσταση χειροτερεύει σε περιοχές με ειδικά μέτρα COVID, όπου οι υπηρεσίες είναι πρακτικά κλειστές», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. «Το θέμα δεν είναι να δοθεί ακόμα μία παράταση 15 ημερών ή ενός μήνα. Εφόσον υπάρχει η ταυτότητα κτιρίου (σ.σ. προβλέπεται να τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021), ας πάψουν να δίνουν παρατάσεις κι ας τα συνδέσουν όλα με την ταυτότητα κτιρίου. Ο μηχανικός σήμερα είναι αβοήθητος», λέει ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ, 
Δημ. Ξυνομηλάκης. 

Το ΤΕΕ, πάντως, επισημαίνει ότι τα προβλήματα στη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής του οφείλονται σε βλάβη, που αποκαταστάθηκε. «Υπάρχουν όντως δύο προβληματικές κατηγορίες: όσες συνδέονται περιοχές, όπου ο δασικός χαρακτήρας δεν έχει ξεκαθαριστεί. Και οι αγορές κτιρίων από πλειστηριασμούς τραπεζών, όπου δεν υπάρχει η υποχρέωση βεβαίωσης μηχανικού για την ύπαρξη ή μη αυθαιρεσιών», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Η παράταση ή μη είναι πολιτική απόφαση του υπουργείου, κάποια στιγμή όμως πρέπει να υπάρξουν τελικές ημερομηνίες».