«Εμείς θέλουμε να πάμε στην Αθήνα…»

«Εμείς θέλουμε να πάμε στην Αθήνα…»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο μπορούσαν να διανυκτερεύσουν χθες στον προσωρινό καταυλισμό που με ταχύτατους ρυθμούς οργάνωσε και έστησε το υπουργείο Μετανάστευσης στην περιοχή του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, με τη βοήθεια του Στρατού, της Υπατης Αρμοστείας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ωστόσο, την Κυριακή το βράδυ μόλις 550 διανυκτέρευσαν εκεί, καθώς η προσέλευση στη νέα δομή παραμένει πολύ χαμηλή. Η διασπορά φημών για τον τρόπο λειτουργίας του νέου καταυλισμού, η καλλιέργεια κλίματος ότι εάν οι αιτούντες άσυλο δεν δεχθούν να μετακινηθούν εκεί θα επιταχυνθεί η διαδικασία μεταφοράς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, ακόμα και απειλές προς όσους σκέφτονται να πάνε στον καταυλισμό διαμορφώνουν μια ιδιάζουσα κατάσταση. Η παραμονή στο ύπαιθρο ολόκληρων οικογενειών παρατείνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι επιμένουν στο αίτημα να μη λειτουργήσει νέα δομή στο νησί.

Από τη νύχτα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου που ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά, η οποία έκαψε ολοσχερώς σε δύο 24ωρα το ΚΥΤ Μόριας, χιλιάδες αιτούντες άσυλο παραμένουν στον δρόμο της περιοχής του Καρά Τεπέ, με την αστυνομία να τους έχει μπλοκάρει την είσοδο στην πόλη της Μυτιλήνης. Σε «ομηρία» βρίσκονται δεκάδες καταστήματα, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα που παραμένουν κλειστά για μία εβδομάδα, καθώς αφενός η πρόσβαση σε αυτά απαγορεύεται και αφετέρου έξω από αυτά έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες πρόχειρες κατασκευές από τους ίδιους τους αιτούντες άσυλο με καλάμια, σίτες για τις ελιές και ό,τι έχουν βρει στα γύρω κτήματα της περιοχής.

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, απέδωσε στις ψευδείς πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μεταξύ των αιτούντων άσυλο, το γεγονός ότι αρνούνταν να μπουν μέσα. «Είναι για το δικό τους βέλτιστο συμφέρον να προσέλθουν στη δομή», τόνισε ο κ. Λογοθέτης.

Η «Κ» μίλησε με πολλές οικογένειες Αφγανών που αρνούνταν πεισματικά να εισέλθουν: «Είναι φυλακή ο νέος καταυλισμός, κι εμείς θέλουμε να πάμε στην Αθήνα». Λόγω του υγειονομικού αποκλεισμού και των μέτρων κατά της πανδημίας η νέα δομή είναι ελεγχόμενη, καθώς διενεργούνται σε όλους τους εισερχομένους ταχεία τεστ για τον κορωνοϊό, και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί είχαν εντοπιστεί 14 κρούσματα.

Πολλοί Αφγανοί θεωρούν ότι μένοντας έξω θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, γεγονός που δεν επαληθεύεται σε καμία περίπτωση, ενώ έχουν διαρρεύσει φήμες ότι δεν υπάρχει φαγητό και νερό στον νέο καταυλισμό. Ετσι διανυκτερεύουν στις σκηνές που έχουν φτιάξει, μαγειρεύουν στον δρόμο, πηγαίνουν για μπάνιο στη θάλασσα που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω. Γυναίκες από το Αφγανιστάν μαζί με τα παιδιά τους έκαναν πορεία κατά μήκος της αποκλεισμένης περιοχής ζητώντας να φύγουν από τη Λέσβο και να μην μπουν στη νέα δομή.

Πάντως από την Κυριακή το πρωί έξω από τη νέα δομή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι στον νέο καταυλισμό βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία τόσο οι υγειονομικές μονάδες όσο και οι υπηρεσίες ασύλου. Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως συνεχίζεται κανονικά η τροφοδοσία με φαγητό και νερό καθώς και η παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους αιτούντες άσυλο «τόσο σε αυτούς που είναι μέσα στον καταυλισμό όσο και σε αυτούς που δυστυχώς είναι έξω από αυτόν».

Ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και σύσσωμη η περιφερειακή αρχή σε έκτακτη σύσκεψη κάλεσε τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της Μυτιλήνης για να συναποφασίσουν γενική κινητοποίηση για σήμερα με αίτημα την ομαλοποίηση της καταστάσεως στην πόλη της Μυτιλήνης και την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών με πλοία. Χθες έγινε γνωστό ότι απολύθηκε από το τάγμα Εθνοφυλακής για λόγους «απείθειας και παράβασης κανονισμών ασφάλειας» εθνοφύλακας από την περιοχή της Καλλονής στη Λέσβο, ο οποίος απειλούσε διαδικτυακά να πυροβολήσει πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή