Νέα υπηρεσία για αστυνόμευση του ΚΥΤ

Νέα υπηρεσία για αστυνόμευση του ΚΥΤ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ίδρυση νέας υπηρεσίας, με αποκλειστική αρμοδιότητα την αστυνόμευση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης που κατασκευάζεται στο πεδίο βολής προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αποφασίστηκε, χθες, από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη. Οπως πληροφορείται η «Κ», έχει ήδη δοθεί η εντολή να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που θα προβλέπει τη σύσταση και τον τρόπο λειτουργίας της νέας υπηρεσίας. Θα έχει τη δομή τμήματος και θα υπάγεται ιεραρχικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. 

Σε αυτήν θα ενταχθούν, μεταξύ άλλων, οι νεοπροσληφθέντες συμβασιούχοι συνοριοφύλακες, καθώς και αστυνομικοί από υπηρεσίες ασφαλείας της ηπειρωτικής χώρας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Θωμά Μπόζιαρη, στη Λέσβο κάνουν από τις 28 Αυγούστου την πρακτική τους οι 240 συμβασιούχοι συνοριακοί φύλακες, που προσελήφθησαν την 19η Ιουλίου. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, στα μέσα Οκτωβρίου, θα απορροφηθούν όλοι στη νέα υπηρεσία και θα απασχοληθούν αποκλειστικά στη φύλαξη της νέας δομής. 

Εκτός από τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων του ΚΥΤ, στους στόχους του νέου εγχειρήματος είναι και η δημιουργία μιας μόνιμης δύναμης 15-20 αστυνομικών από υπηρεσίες ασφαλείας, που θα συγκεντρώνουν πληροφορίες για την παρουσία και δράση «παραβατικών» εντός του νέου καταυλισμού. 

Η ανάγκη εξάλλου για ίδρυση νέας υπηρεσίας υπαγορεύθηκε από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας και την πεποίθηση των Αρχών ότι μια μικρή ομάδα Αφγανών, με εμπλοκή σε υποθέσεις εκβιασμών και διακίνησης ναρκωτικών εντός του καταυλισμού, πρωταγωνίστησε στον εμπρησμό του ΚΥΤ. Η έρευνα για την ταυτοποίηση και παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και κλιμακίου της Ασφάλειας Αττικής. Οπως μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πηγές με γνώση του θέματος, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξουν αποτελέσματα. 

«Οι Αρχές έχουν αποκτήσει σαφή εικόνα για τα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα», δήλωσε σχετικά κυβερνητικός αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας έχουν βρεθεί ψηφιακά ίχνη από επικοινωνίες που προηγήθηκαν των επεισοδίων της περασμένης Τρίτης ανάμεσα σε μετανάστες με ενεργό ρόλο στον εμπρησμό του καταυλισμού και άτομα που φέρονται να είχαν ρόλο υποκινητών. 

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, ορισμένα από τα άτομα που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που αντιδρούν στη δημιουργία νέου ΚΥΤ στο νησί, προτρέποντας της οικογένειες των αλλοδαπών να μην μπουν στη νέα δομή. Σε χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι  κανείς μετανάστης ή πρόσφυγας δεν θα φύγει από τη Λέσβο αν δεν περάσει από τη νέα δομή στον Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του. «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στον καταυλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή