Νέα μέτρα για την Αττική: Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους εργασίας

Νέα μέτρα για την Αττική: Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους εργασίας

6' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή προειδοποίηση από τους επιστήμονες: Η επιδημία στην Ελλάδα εμφανίζει σημεία ανησυχητικής αντοχής παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, τα δε αστικά κέντρα μπορούν να καταστούν εκκολαπτήρια του ιού και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η μείωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων.  

Στις σχετικές επισημάνσεις προέβη το απόγευμα της Τρίτης κατά την τακτική ενημέρωση ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η επιδημία δείχνει σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης που έχουν ληφθεί έναντι του κορονοϊού». Όπως επισήμανε, εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι «αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και η αυξητική αυτή τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν δείχνει σημεία ανάσχεσης».

Η Αττική, όπως είπε, που έχει το 1/3 του πληθυσμού, καταγράφει εδώ και αρκετές ημέρες, τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας. «Τα αστικά κέντρα είναι η Αχίλλειος πτέρνα και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια για τον νέο ιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε πως μόνο με τη μείωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων, μπορεί να περιοριστεί η υπερμετάδοση και να γίνει ευκολότερη η ιχνηλάτηση.

Η μάσκα έχει αποδώσει ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης «Δεν βλέπουμε την κάμψη της επιδημίας που θα επιθυμούσαμε». Η όποια αύξηση του R πάνω από το 1 είναι λογικό να ανησυχεί τους ειδικούς είπε και προσέθεσε: «Η μάσκα έχει αποδώσει, όμως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων πιέζει το σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο να περιορίσουμε τις επαφές μας σε ένα στενό κύκλο συγγενών και φίλων έκανε λόγο για το φαινόμενο της «κοινωνικής φούσκας».

«Να δημιουργήσουμε «κοινωνικές φούσκες», να περιορίσουμε γι’ αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις “κοινωνικές φούσκες” για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια».

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα , τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικίας 25 έως 34 ετών και «αυτοί αποτελούν σήμερα την κορυφή της επιδημίας και εν συνέχεια έχουμε τις ηλικιακές ομάδες 45 έως 54 και 35 έως 44», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μέτρα σε Αττική, Τρίκαλα

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων τίθεται σε καθεστως επιδημιολογικά επιβαρυμένης επιτήρησης, γεγονός που οδήγησε στην λήψη των εξής μέτρων: 

– Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

– Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Οσον αφορά στην Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Αττική καθώς και την χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους υψηλής συνάθροισης, όπου δηλαδή δεν είναι δεν είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων.    

Αναλυτικά, τα έξι μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Αττική είναι τα εξής:

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγτματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας,
απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

2. Σε ό,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

3. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους
θεατές.

4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές  σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.

5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια 
περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).

6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα μέτρα στην Αττική δεν μπορεί να είναι κάθετα στους δήμους που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ο πληθυσμός κινείται και εκτός των δήμων αυτών , γι’ αυτό λαμβάνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.

Μεταξύ μετρίου και υψηλού κινδύνου η Αττική

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, στην Αττική, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων. Το λεκανοπέδιο βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης δείχνει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων και σε ποσοστό πάνω από τον εθνικό μέσο, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας.

Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (πάνω από 60% με αυξητική τάση), ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα-αλγορίθμους ρίσκου δείχνει υψηλότατο κίνδυνο.

Πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση αυτή στην στιγμή στη χώρα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχουν 4.089 ενεργά κρούσματα, που είναι απομονωμένα μαζί με τις επαφές τους, εκ των οποίων τα 1.829 στην Αττική.

Στις πύλες εισόδου, από την 1η Ιουλίου που άνοιξε ο τουρισμός εντοπίστηκαν 1.093 κρούσματα, ενώ έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 13.240 κρούσματα εκ των οποίων σήμερα τα 4.089 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον τόσο εκείνα όσο και οι στενές επαφές τους. Επιπλέον, 1.573 πήραν εξιτήριο από νοσοκομεία και 7.273 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Από την 1η Ιουλίου (την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας) έως τις 13 Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί 1.093 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Οι έλεγχοι

Για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν επιβληθεί, από την 1η Ιουλίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς 280.538 έλεγχοι, κατά τους οποίους καταγράφηκαν 11.233 παραβάσεις (ποσοστό 4%) και επιβλήθηκαν 12.200 πρόστιμα συνολικού ύψους 4.806.940 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.945 συνολικά ημερών για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/ τ.μ. και 357 συνολικά ημερών για μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, έμφαση δίνεται και στην προστασία όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί 56 έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 36.000 ευρώ.

Ειδικά σε περιοχές με έντονα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον δειγματοληπτικοί και όχι διοικητικοί έλεγχοι σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, από την 1 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί, 2.383 επιπλέον στοχευμένες δειγματοληψίες σε δεκάδες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε 10 Περιφέρειες της χώρας.

«Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς μια μεγάλη διασπορά του ιού στην Αττική αντιλαμβανόμαστε όλοι την έκταση του προβλήματος που θα δημιουργούσε» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε:

«Μέχρι να έχουμε το εμβόλιο, θα πορευόμαστε έτσι. Πρώτο μέλημα στις αποφάσεις είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή