ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέσβος: Τις προσεχείς ημέρες θα επαναληφθούν οι διαδικασίες για τους αιτούντες άσυλο

lesvos-tis-prosecheis-imeres-tha-epanalifthoyn-oi-diadikasies-gia-toys-aitoyntes-asylo-561079837

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) θα επαναλάβει «τις ερχόμενες ημέρες» τις συνεντεύξεις με τους αιτούντες άσυλο που είχαν ανασταλεί μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Περίπου 160 μέλη της υπηρεσίας έχουν αναπτυχθεί στη Λέσβο για να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν τις διαδικασίες ασύλου.

Η EASO, οι εγκαταστάσεις της οποίας στη Μόρια καταστράφηκαν στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στον καταυλισμό στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισε πως η πυρκαγιά δεν οδήγησε στην απώλεια των εγγράφων των αιτημάτων διεθνούς προστασίας.

Η υπηρεσία, που διαθέτει επίσης γραφεία στο κέντρο της Παγανής στη Λέσβο, διευκρίνισε πως τα έγγραφα κρατούνται σε ψηφιακή μορφή.

Η EASO διευκρίνισε ότι ανακατένειμε προσωπικό προκειμένου να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στην κατασκευή ενός νέου προσωρινού καταυλισμού στη Λέσβο και είναι επίσης «έτοιμη να συμμετάσχει στη δημιουργία μιας νέας δομής υποδοχής σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει αιτήσεις για άσυλο και περιμένουν απάντηση στη Λέσβο, 1.400 έχουν λάβει διεθνή προστασία και 900 έχουν λάβει αρνητική απάντηση σε δεύτερο βαθμό στις αιτήσεις τους για άσυλο.

Οι αιτούντες άσυλο στη Λέσβο είναι κατά 77% Αφγανοί, ενώ το 8% είναι Σύροι και 7% προέρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ