ΣΧΟΛΕΙΑ

Καταλήψεις και με στήριξη από τους γονείς

Καταλήψεις και με στήριξη από τους γονείς

Τον προγραμματισμό του για την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς συνεχίζει το υπουργείο Παιδείας, με νέο κύμα προσλήψεων αναπληρωτών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, αξιολογούνται τα περιστατικά «αντίστασης» μαθητών κατά της μάσκας. Χθες έγιναν καταλήψεις σχολείων σε Κρήτη και Αχαΐα. Παράλληλα, δρομολογείται από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) η χορήγηση μασκών μιας χρήσης στους μαθητές που τη Δευτέρα έλαβαν μάσκες μεγάλων διαστάσεων.

Ειδικότερα, χθες το πρωί, μαθητές που διαμαρτύρονται κατά της μάσκας προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους έχοντας και τη στήριξη των γονιών τους. Στα Χανιά, υπό κατάληψη βρέθηκε το Γυμνάσιο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, το οποίο στεγάζεται στο ίδιο συγκρότημα με το λύκειο της περιοχής. Στην Πάτρα, επίσης, κατάληψη έγινε από μαθητές τριών σχολείων, του 2ου και 12ου Λυκείου Πάτρας και του Γυμνασίου – Λυκείου Φαρών. Οι μαθητές στο 2ο Λύκειο, εκτός από την αντίστασή τους στη μάσκα, διαμαρτύρονται για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.

Για τις καταλήψεις ενημερώθηκε άμεσα το υπουργείο Παιδείας και τα αρμόδια στελέχη του ήλθαν σε επαφή με τους τοπικούς περιφερειάρχες Εκπαίδευσης, ώστε και να γίνουν σαφείς οι διαστάσεις του θέματος και να λήξει η κατάληψη. Ωστόσο, φάνηκε ότι οι καταλήψεις είναι μεμονωμένες. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφεραν ότι «πρέπει να δώσουμε στους μαθητές, και στους γονείς τους, να καταλάβουν ότι η χρήση μάσκας είναι ενδεδειγμένο προληπτικό μέτρο κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Πρόκειται για σύσταση των επιστημόνων, τις υποδείξεις των οποίων ακολουθούμε». Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε (ΣΚΑΪ TV) ότι «περιμένουμε κρούσματα στα σχολεία, όμως είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να συνεχίσουν τη ζωή τους. Γι’ αυτό κι ελήφθη η απόφαση να λειτουργήσουν τα σχολεία. Αν βρεθεί κρούσμα μαθητή, διερευνώνται οι στενές επαφές και με τις οδηγίες που έχει δώσει η επιτροπή των επιστημόνων κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο». Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες για κρούσμα σε σχολείο της Νοτίου Αττικής.

Από την άλλη, αυτές τις ημέρες συνεδριάζουν τα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, ώστε να καταγραφούν τα κενά μέχρι την Παρασκευή, για να γίνουν νέες προσλήψεις αναπληρωτών. Τα κενά είναι λειτουργικά, ενώ καταγράφονται και οι ανάγκες των σχολείων λόγω των αιτημάτων εκπαιδευτικών να τους χορηγηθεί άδεια διότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν τη σχετική άδεια θα εργάζονται από το σπίτι παραδίδοντας μαθήματα εξ αποστάσεως στα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα λόγω προβλημάτων υγείας. Πάντως, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες διαμαρτύρονται με την απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει σε προσλήψεις τρίμηνης και όχι ετήσιας διάρκειας.