Νοητική επιδείνωση των ατόμων με άνοια

Νοητική επιδείνωση των ατόμων με άνοια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύ «αποτύπωμα» φαίνεται να αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού στα άτομα με άνοια στη χώρα μας, που στην πλειονότητά τους επηρεάζονται αρνητικά από την υγειονομική αυτή κρίση, εκδηλώνοντας μεγαλύτερη ανησυχία, δυσκολία στη συμμόρφωση με τα μέτρα και έχοντας χειρότερη επικοινωνία με τους οικείους τους. Η πανδημία έχει αυξήσει σημαντικά και το φορτίο για τους φροντιστές των ατόμων με άνοια, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. 

Μελέτη που διενήργησε η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών σε 204 οικογένειες ατόμων με άνοια, έδειξε ότι η πανδημία είχε ως συνέπεια τη συνολική νοητική επιδείνωση του 78% των πασχόντων. Ειδικότερα, οι τομείς στους οποίους επηρεάστηκαν περισσότερο τα άτομα με άνοια ήταν ότι εξέφρασαν περισσότερες ανησυχίες, είχαν χειρότερη επικοινωνία, μειωμένη διάθεση και κινητικότητα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αυξημένη δυσκολία των πασχόντων στη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, οι ερευνητές της εταιρείας διαπίστωσαν ότι, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, και οι φροντιστές των ατόμων με άνοια, σε ποσοστό 64%, βίωσαν αυξημένο σωματικό φορτίο, και σε ποσοστό 79% αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Σχεδόν έξι στους δέκα (59%) φροντιστές ατόμων με άνοια δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία πηγή βοήθειας. Για τους υπόλοιπους οι εταιρείες Αλτσχάιμερ ήταν η κύρια πηγή βοήθειας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, όπως έχει οριστεί η 21η Σεπτεμβρίου, η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών υπενθυμίζει ότι, όπως και για την άνοια έτσι και για την COVID-19, η ηλικία είναι ο πιo σημαντικός παράγων κινδύνου. «Τα 200.000 άτομα με άνοια που ζουν στην Ελλάδα ήταν και είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στο σπίτι τους τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής και προφυλάξεις», σημειώνει και τονίζει ότι λόγω της πανδημίας η επιπλέον «απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία με τους οικείους τους προκαλεί στα άτομα με άνοια επιπλέον νοητικά προβλήματα και δυσκολίες στη διαχείριση της πραγματικότητας». Με αυτά τα δεδομένα η εταιρεία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην επέκταση του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για τα άτομα με άνοια» που την εποχή της πανδημίας εξυπηρέτησε κατ’ οίκον περισσότερες από 200 οικογένειες, καθώς και την ανάπτυξη νέων διαδικτυακών υπηρεσιών.

Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, πραγματοποίησε 17.535 ομαδικές και ατομικές διαδικτυακές συνεδρίες για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, με ασκήσεις ενδυνάμωσης μνήμης, προγράμματα φυσικής άσκησης, θεραπείες τέχνης, συνεδρίες συμβουλευτικής και εκπαίδευσης φροντιστών. Επιπλέον, το μεθεπόμενο Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 (6 μ.μ. έως 9 μ.μ.) η εταιρεία διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο για φροντιστές ατόμων με άνοια. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο 210-72.10.001 ή στο [email protected].

Για την επέκταση του προγράμματος «Φροντίδα στο Σπίτι για άτομα με άνοια», η εταιρεία ζητεί την υποστήριξη των πολιτών, καλώντας τους να ενισχύσουν την προσπάθεια, με ένα τηλεφώνημα στο 19832 (τελική χρέωση 2,60 ευρώ από σταθερό και 2,48 ευρώ από κινητό τηλέφωνο). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή