Γερμανικός Τύπος: Λύνει το πρόβλημα η υποδοχή 1.553 προσφύγων στη Γερμανία;

Γερμανικός Τύπος: Λύνει το πρόβλημα η υποδοχή 1.553 προσφύγων στη Γερμανία;

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Tην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για την υποδοχή 1.553 ατόμων, που έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια σχολιάζει εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

Όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, η γερμανική πρωτοβουλία δεν αποτελεί από μόνη της ουσιαστική λύση και θα πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν οι ανησυχίες της Αθήνας.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά χαλαροί, και έχοντας κλείσει τη Βαλκανική Οδό, άφησαν πολλά πρακτικά προβλήματα στους Έλληνες. Η δυστυχία στα προσφυγικά κέντρα των νησιών οφείλεται κυρίως στο ότι η ελληνική διοίκηση -κάτι που είναι επίσης λάθος των Ευρωπαίων- κατακλύστηκε από την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου. Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους τώρα, δεν αρκεί να δεχθούν μερικά εκατοντάδες ή χιλιάδες προσφυγόπουλα από τους δρόμους της Λέσβου. Η Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστεί με την Ελλάδα για τη δημιουργία αποτελεσματικών δομών, προκειμένου να αποφασίζει πιο γρήγορα επί τόπου, σύμφωνα με σαφείς, συνταγματικές αρχές, ποιος έχει δικαίωμα ασύλου και ποιος όχι. Και πρέπει να συνεχίζει να παλεύει για διπλωματικές λύσεις και βιώσιμες συμφωνίες με την Τουρκία (…) Η διαμεσολάβηση του Βερολίνου στη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ  Αθήνας και Άγκυρας είναι, επομένως, όσο αφηρημένο κι αν ακούγεται, βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Όποιος θέλει μια ευρωπαϊκή λύση, πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από το να δεχθεί μερικούς πρόσφυγες».

Νέα «ευρωπαϊκή Μόρια» στη Λέσβο;

Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει τα εξής για την αποτελεσματικότητα της γερμανικής απόφασης, αλλά και την κατασκευή νέου προσφυγικού κέντρου στη Λέσβο: «Η απλή υποδοχή αιτούντων άσυλο από ελληνικά προσφυγικά κέντρα δεν αποτελεί υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική. Λιγότερο συμβολικό, αλλά πιο σημαντικό είναι το δεύτερο σκέλος, το οποίο επεξεργάζεται η Μέρκελ με την Κομισιόν και τον Μητσοτάκη: την ανέγερση ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού κέντρο ασύλου στη Λέσβο. Το πώς θα συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές και οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. στο νέο προσφυγικό κέντρο δεν είναι ακόμη σαφές. Όμως η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να θυσιάσει ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κάποια μέρα η Μόρια θα μπορούσε να μην είναι πια σύμβολο δυστυχίας και ντροπής, αλλά σύμβολο μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου».

Tην στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια σχολιάζει από την πλευρά της η Frankfurter Rundschau. Όπως υποστηρίζει, «η Αθήνα ακολουθεί μια ωμή, βίαιη πολιτική αποτροπής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, όπως και στα προσφυγικά κέντρα».

«Εδώ και πέντε χρόνια οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο το επιτρέπουν» γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως «η Κομισιόν και η Γερμανία γίνονται συνένοχες μιας παράνομης πολιτικής».

Ήρθε η ώρα για κυρώσεις στην Τουρκία;

Στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, εν όψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, εστιάζει από την πλευρά της η Tagesspiegel του Βερολίνου.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν στραγγαλίζει εδώ και χρόνια την αντιπολίτευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και καιρό καταπατώνται, η κατάσταση στη δικαιοσύνη είναι λυπηρή (…) To ότι επίσης η Τουρκία έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ προενταξιακής βοήθειας για να απέχει από εχθροπραξίες, δεν αποτελεί θέμα; Αποτελεί, με βεβαιότητα. Και μάλιστα το τρίτο σοβαρότερο θέμα μετά την Κίνα και τη Ρωσία. Το κοινό που έχουν αυτά τα κράτη με την Τουρκία είναι ότι καθοδηγούνται από αυταρχικούς ηγέτες» αναφέρεται στο δημοσίευμα».

«Μέχρι στιγμής η Ε.Ε. δεν έχει απαντήσει ούτε καν με μια απειλή κυρώσεων για τις εχθροπραξίες στην ανατολική Μεσόγειο και τις απειλές εναντίον δύο κρατών-μελών της, την Ελλάδα και την Κύπρο. Την επόμενη εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θέλουν να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας και το θέμα των κυρώσεων. Ήρθε η ώρα» καταλήγει η Tagesspiegel.