Νέες αεροπορικές οδηγίες για την COVID-19

Νέες αεροπορικές οδηγίες για την COVID-19

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνονται οι περιορισμοί στις αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με νέες ΝΟΤΑΜ (αεροπορικές οδηγίες) που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών, από αύριο θα εισέρχονται αεροπορικώς στη χώρα μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, όσοι ταξιδεύουν από την Ουγγαρία. Αντίστοιχα παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου η οδηγία που προβλέπει την υποχρέωση διενέργειας τεστ COVID-19 όσων ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τη χώρα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Από την παραπάνω λίστα χωρών βγαίνει από αύριο η Σουηδία, καθώς θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος επιβατών στη χώρα από τη Σουηδία χωρίς την προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος τεστ. Ωστόσο, για την περίπτωση αυτών των επιβατών τίθεται σε ισχύ το μέτρο της υποβολής σε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αναστέλλεται επίσης κάθε πτητική δραστηριότητα μεταξύ Ελλάδος και Καταλωνίας (Ισπανία).

Η έκρηξη κρουσμάτων στο Ισραήλ οδήγησε στην παράταση του μέτρου εισόδου στη χώρα μας μόνο με την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος τεστ COVID-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Επίσης, οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα θα υποβάλλονται ξανά σε δειγματοληπτικά τεστ, ενώ ορίζεται ανώτατο όριο εισόδου 5.000 ταξιδιωτών την εβδομάδα από 1.200 άτομα και αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας αντί του περιορισμού αφίξεων μόνο στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Κω που προέβλεπε η προηγούμενη ΝΟΤΑΜ.

Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στον ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» αποκλείοντας τα δρομολόγια από τις παραπάνω χώρες στα υπόλοιπα αεροδρόμια. Συνεχίζεται η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, όπως επίσης και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Εξαίρεση αποτελούν οι πολίτες από Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ολοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα εξακολουθούν να υποχρεούνται στο να συμπληρώνουν (μέχρι και μία ημέρα πριν από την άφιξη) την Passenger Locator Form (PLF). 

Σημειώνεται ότι έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2020 ισχύει και η αεροπορική οδηγία για τη Ρωσία, η οποία προβλέπει είσοδο μέχρι 500 επιβατών την εβδομάδα και μόνο με αρνητικό τεστ COVID-19 στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα υποβάλλονται ξανά σε δειγματοληπτικά τεστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή