ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στη μάχη 40 κλίνες ΜΕΘ

Στη μάχη 40 κλίνες ΜΕΘ

Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης έχουν τεθεί τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία με την άκρως ανησυχητική αύξηση της πίεσης που δέχονται από περιστατικά COVID-19 τα οποία χρήζουν εντατικής θεραπείας. Τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από 36 στις 31 Αυγούστου σε 67), ενώ αυξάνεται και η πληρότητα στις κλίνες εντατικής που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κορωνοϊό. Με αυτά τα δεδομένα, χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη δέσμευση εντός των επόμενων επτά ημερών επιπλέον 40 κλινών εντατικής της Αττικής για τη νοσηλεία περιστατικών COVID-19. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι κλίνες στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σε 930, εκ των οποίων 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην COVID-19 (519 ήταν χθες κατειλημμένες και 182 κενές) και 229 για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και έξι σε στρατιωτικά νοσοκομεία). Από τις κλίνες εντατικής COVID κατειλημμένες ήταν χθες το μεσημέρι οι 86 και κενές οι 143 (ποσοστό πληρότητας 37,5%). Το σχετικό ποσοστό στην Αττική ήταν 71%, καθώς από τις 75 κλίνες εντατικής COVID, 53 ήταν έως χθες το μεσημέρι κατειλημμένες και 22 κενές.

Στη Θεσσαλονίκη από τις 43 κλίνες COVID, οι 17 (40%) ήταν κατειλημμένες και οι 26 κενές. Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής, το υπουργείο Υγείας προσθέτει 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-COVID για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων επτά ημερών, στα νοσοκομεία «Σωτηρία» (12), Ασκληπιείο Βούλας (12), «Αττικόν» (6), στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής (4), νοσοκομείο Χαλκίδας (6). Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών, η σταδιακή παράδοση των οποίων αναμένεται από τον ερχόμενο μήνα έως τα τέλη του έτους. 

Ανησυχία

Την έντονη ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων εκφράζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, που τονίζει ότι «πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε κρίση εντατικής θεραπείας», όπως συνέβη σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη. Η Ομοσπονδία που ζητεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρωθυπουργό προτείνει την ανάπτυξη νέων ΜΕΘ με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και την «επίταξη» άνευ όρων κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Την ανάγκη να αυξηθούν οι ΜΕΘ στο ΕΣΥ τονίζει και η ΠΟΕΔΗΝ, που επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθούν ζωές από άλλες αιτίες, εάν απλά προσαρμοστεί η λειτουργία των νοσοκομείων (αναστολή χειρουργείων, μετατροπή μονάδων σε ΜΕΘ κ.ά.) στην αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού.

312 νέα κρούσματα, 3 επιπλέον θάνατοι

Σταθερά πάνω από 300 παραμένει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 312 νέα περιστατικά και τρεις επιπλέον θανάτους ασθενών με COVID-19. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων της νόσου στην Ελλάδα είναι 316. Σταθερός παρέμεινε ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών (67). Η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς από τα 284 εγχώρια κρούσματα τα 174 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο. Από τα νέα περιστατικά που καταγράφηκαν χθες, 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 18 αφορούν άτομα που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στο εσωτερικό της χώρας. Εν τω μεταξύ, κλειστό είναι από χθες το τμήμα Εκτέλεσης Ποινών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, υπάλληλος του οποίου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο τμήμα υπηρετούν 17 υπάλληλοι, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Πάντως, σε λειτουργία παραμένει το τμήμα της εισαγγελίας που αφορά κρατουμένους, δηλαδή συλληφθέντες σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.