Κινείται προς τη Δυτική Ελλάδα ο «Ιανός» – Αποκτά χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα

Κινείται προς τη Δυτική Ελλάδα ο «Ιανός» – Αποκτά χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) αποκτά σταδιακά η κακοκαιρία «Ιανός», σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το πρωί της Πέμπτης, ο «Ιανός» βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, με τάσεις ενίσχυσης.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου. 

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Κλειστή η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης

Κλειστή είναι στο μεταξύ η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Παράλληλα, δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Ζάκυνθος – Ηλεία: Κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί.

Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία και της Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ που πραγματοποιήθηκε το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, κάλεσε χθες τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων. 

Σημειώνεται πως ευρεία σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς, σήμερα στις 11.00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή