Λίγα τα 0,05 ευρώ για τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης

Λίγα τα 0,05 ευρώ για τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλό είναι σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF το τέλος που θα επιβληθεί από το 2022 στα πλαστικά ποτήρια και δοχεία μιας χρήσης. Επιπλέον πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το τέλος θα αφορά και τα χάρτινα ποτήρια με πλαστική «επένδυση», τα οποία είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. 

Η περιβαλλοντική κατέθεσε την κριτική της στο πλαίσιο της διαβούλευσης για σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2019/904 για τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον (η διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα). Τα πιο «άμεσα» από τα μέτρα του σχεδίου νόμου είναι:

• Από τις 3 Ιουλίου 2021 θα απαγορεύεται η διάθεση μιας σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα, καλαμάκια κ.ά. 

• Από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος (όπως έγινε με την πλαστική σακούλα) στα πλαστικά ποτήρια και στα καπάκια, καθώς και στους περιέκτες (τάπερ) τροφίμων μιας χρήσης. Το τέλος έχει ύψος 0,05 ευρώ και θα επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι ή τον περιέκτη και το καπάκι του.

• Εως τις 5 Ιανουαρίου 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά σε φιάλες έως 3 λίτρων θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής αυτών στα καταστήματα λιανικής πώλησης. 

Αξιολογώντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, το WWF Ελλάς εκτιμά πως το σχέδιο νόμου «έχει θετικό πρόσημο, όμως, απαιτούνται  περισσότερα για να καταφέρει η χώρα να περιορίσει τα πλαστικά μιας χρήσης και συνάμα να στραφεί στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας». Ειδικά για το θέμα του περιβαλλοντικού τέλους σε πλαστικά ποτήρια και δοχεία μιας χρήσης, η οργάνωση εκτιμά ότι είναι χαμηλό. «Απαιτείται ένα υψηλό τέλος που θα αποθαρρύνει τη χρήση και θα ευνοεί την επαναχρησιμοποίηση, καθώς και μια μόνιμη διαδικασία μέτρησης της προόδου, ώστε ανάλογα να αναθεωρείται η εισφορά. Να σημειωθεί πως Ιρλανδία και Σκωτία προγραμματίζουν επιβολή εισφοράς 25 λεπτών για τα πλαστικά κύπελλα καφέ. Θα πρέπει επίσης στην εισφορά να υπόκεινται και τα χάρτινα ποτήρια με πλαστικό επίχρισμα, μιας και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν», αναφέρει.

Για τα προϊόντα που θα βγουν «εκτός αγοράς» το 2021, το WWF εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να υποκατασταθούν από άλλα προϊόντα μιας χρήσης, σημειώνοντας ότι πολλά από όσα παρουσιάζονται ως βιοαποδομήσιμα, αποδομούνται στην πράξη μόνο σε βιομηχανικές συνθήκες και όχι στο περιβάλλον. Ανάμεσα στις προτάσεις της οργάνωσης είναι να γίνει υποχρεωτική σε μεγάλες εκδηλώσεις η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών, ενώ εστιατόρια, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα να διαθέτουν μόνο επαναχρησιμοποιήσιμα σκεύη για την επιτόπια κατανάλωση φαγητού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή