Πώς θα γίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Πώς θα γίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απευθείας μετάδοση των μαθημάτων αλλά και διαδικτυακά τμήματα προβλέπει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία θα οργανωθεί κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά λόγω κορωνοϊού. Τα μαθήματα θα αποτελούν ένας είδος «αντιγραφής στο Διαδίκτυο» της συμβατικής διαδικασίας στο σχολείο, αφού θα έχουν διάρκεια 30 με 45 λεπτά, ενώ οι τάξεις θα αποτελούνται το ανώτερο από 25 με 27 παιδιά. Hδη, πέντε σχολεία και ένα μεμονωμένο τμήμα έκλεισαν λόγω κρούσματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που εστάλησαν στα σχολεία χθες από το υπουργείο Παιδείας, μέχρι αύριο Παρασκευή οι γονείς μπορούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά ότι τα παιδιά τους εμπίπτουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο σχολείο.

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα παρέχεται σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη αφορά τους μαθητές τμημάτων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων που τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας, λόγω κορωνοϊού. Η δεύτερη αφορά τους μαθητές οι οποίοι (παρότι το τμήμα τους λειτουργεί) ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου ή συνοικούν με πρόσωπο το οποίο νοσεί από κορωνοϊό, ή νοσούν ή έχουν υποβληθεί σε εξέταση για κορωνοϊό.

Για τους μαθητές της πρώτης περίπτωσης, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές θα συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για τη δεύτερη περίπτωση, οι μαθητές θα παρακολουθούν το μάθημα από το σπίτι ταυτόχρονα με τους συμμαθητές τους στην τάξη. Ωστόσο, όπως λέει το υπουργείο, «ειδικά για τους μαθητές που θα απουσιάσουν καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων και εφόσον η εφαρμογή της ταυτόχρονης σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας καθίσταται δυσχερής, κατόπιν αιτιολογημένης αποφάσεως του διευθυντή της σχολικής μονάδας, παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα σχηματισμού τμημάτων, στα οποία τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και οι μαθητές συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως (“διαδικτυακά τμήματα”)».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) η διάρκεια των εξ αποστάσεως μαθημάτων συνιστάται να είναι από 30 έως και 45 λεπτά, ενώ ο αριθμός μαθητών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέγιστο αριθμό του συμβατικού τμήματος.

Χθες, λόγω κρούσματος ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας δύο σχολείων (2ο ΓΕΛ Καισαριανής, 2ο Δημοτικό Βουτών Ηρακλείου) και ενός τμήματος (στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου) μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ αύριο ολοκληρώνεται η αναστολή λειτουργίας για δύο σχολεία στη Λήμνο και ένα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Για σήμερα πάντως έχει προγραμματισθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια, με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να διαμαρτύρονται για «την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις».

Από την πλευρά του, χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη προετοιμασίας και στοιχειώδους σχεδιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς», λέγοντας ότι είναι πιθανό ένα μαζικό κλείσιμο σχολείων. 

Τέλος, χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι μέσω της αναβαθμισμένης αναζήτησης (είτε μέσω μιας λέξης-«κλειδί», είτε με τη χρήση φίλτρων που αφορούν την εκπαιδευτική βαθμίδα, την τάξη, τον τύπο βιβλίου, τη θεματολογία) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν γρήγορη πρόσβαση στα διαδραστικά βιβλία, μέσω της πλατφόρμας e-books που παρέχει το «Φωτόδεντρο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία». Το «Φωτόδεντρο» αποτελεί μια σύγχρονη online βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει όλα τα σχολικά βιβλία για δημοτικό, γυμνάσιο, γενικό και επαγγελματικό λύκειο σε ψηφιακή μορφή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή