Κλειστά σχολεία την Παρασκευή λόγω της κακοκαιρίας

Κλειστά σχολεία την Παρασκευή λόγω της κακοκαιρίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, σύμφωνα με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «η απόφαση ελήφθη κατόπιν ενημέρωσης και συνεργασίας με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για λόγους πρόληψης και εξαιτίας του επικείμενου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει περιοχές της Δυτικής Ελλάδας».

Κλειστά σχολεία και στη Ζάκυνθο

Σημειώνεται ότι κλειστά θα παραμείνουν αύριο Παρασκευή τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί. Την απόφαση, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας περιοχές σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Τονίζεται ότι σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου, ενόψει της κακοκαιρίας «Ιανός».

Κατά τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Ιανός». Οπως είπε μέχρι το βράδυ θα έχουμε και την εικόνα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε στη συνέχεια τις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες. Οι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές όπου αναμένεται να περάσει ο «Ιανός» θα πρέπει «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και εάν στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με πλημμύρες, να μην παραμείνουν σε υπόγειους χώρους και να φιλοξενηθούν, ει δυνατόν, σε σπίτια συγγενών και φίλων».

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Ιανός» αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, κατά τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Συστάσεις από την κυβέρνηση

Σημειώνεται ότι, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση εφιστά την προσοχή στους πολίτες. «Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει. Έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας» υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης:

Εκτακτα μέτρα προ της επέλασης του «Ιανού»: Πώς θα εξελιχθεί (βίντεο)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή