Συναγερμός σε Ιόνιο και Πελοπόννησο για την επέλαση του «Ιανού»

Συναγερμός σε Ιόνιο και Πελοπόννησο για την επέλαση του «Ιανού»

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση άκρας επιφυλακής βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη καθώς το Ιόνιο ήταν η πρώτη περιοχή που δέχθηκε το κύμα κακοκαιρίας, με φαινόμενα που βάσει των προβλέψεων, αναμενόταν να ενταθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και να επηρεάσουν σταδιακά και την Πελοπόννησο.

Την πορεία του «Ιανού» προς την Ελλάδα, κατέγραψε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11, τα δεδομένα του οποίου επεξεργάστηκε και οπτικοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση του συστήματος προς την χώρα μας έως το απόγευμα της Πέμπτης 17/09. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι κορυφές των νεφών οι οποίες υπολογίζεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 13 χιλιόμετρα. 

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο του ΣΚΑΪ, κ. Χρ. Σούζη, οι περισσότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις ανά ημέρα και με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα έως το βράδυ της Πέμπτης της θα σημειωθούν ως εξής: 

Παρασκευή 18/9 νωρίς το πρωί:
•Νησιά Ιονίου
•Αιτωλοακαρνανία
•Δυτική Πελοπόννησος

Παρασκευή 18/9 απόγευμα:

•Στερεά
•Εύβοια

Σάββατο 19/9 πρωί:

•Στερεά
•Αττική
•Ανατολική και Βορειανατολική Πελοπόννησος

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι στη δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, ενώ οι ριπές του ανέμου μπορεί να φτάσουν έως και τα 11-12 μποφόρ.

Ισχυρές συστάσεις

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση δια της οποίας προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση προς όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, έως και την Παρασκευή αργά τη νύχτα».

Νέο μήνυμα του 112

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μάλιστα γύρω στις 9 το βράδυ της Πέμπτης νέα επείγουσα ειδοποίηση μέσω του 112 απέστειλε στα κινητά των πολιτών, με αναφορά σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες ανέφεραν:

•«Αποφύγετε υπόγεια, ημιυπόγεια &σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν

•Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν

•Παρακολουθείτε ΜΜΕ»

Συναγερμός σε Ιόνιο και Πελοπόννησο για την επέλαση του «Ιανού»-1

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, καθώς και στις περιφέρειες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστά. 

Πρόβλημα ηλεκτροδότησης

Προβλήματα μικρής κλίμακας με την ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν πολλά χωριά σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, να διορθώνουν άμεσα τις βλάβες που δημιουργούνται. Το πιο μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, το αντιμετώπισε η Ιθάκη, εξαιτίας φωτιάς σε πυλώνα της ΔΕΗ. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από περίπου μια ώρα.

Χωρίς συγκοινωνία
Δεμένα βρίσκονται τα πλοία στα λιμάνια των νησιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότια Ιόνιο. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να μένουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα ελέω “Ιανού”.
 
Κλειστή η γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά

Επιπλέον, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά λόγω ενίσχυσης των ανέμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7, στο Ιόνιο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.

Σε επιφυλακή η Ηλεία 

Εκτάκτως συνεδρίασε την Πέμπτη στον Πύργο το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος ζήτησε από τους δημάρχους και από τους εκπρόσωπους των δήμων και των οργανισμών, να ενημερώσουν, για τυχόν σημεία των περιοχών ευθύνης τους, στα οποία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και στα οποία χρειάζονται συνδρομή, είτε για άμεσες προληπτικές παρεμβάσεις, είτε για την παρουσία μηχανημάτων, με σκοπό άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης
 
Επί ποδός ο δήμος Αθηναίων 

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Μετά το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του, σε κατάσταση ετοιμότητας ολόκληρο τον μηχανισμό του.

«Από απόψε έως και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που είναι πιθανό να προκληθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων θέτει σε 24ωρη επιφυλακή τα συνεργεία καθαρισμού, ώστε να διατηρούν ανοιχτά και καθαρά τα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Απομακρύνει ογκώδη αντικείμενα και μπάζα σε όλη την πόλη.

Έθεσε όλες τις τεχνικές υπηρεσίες του σε 24ωρη ετοιμότητα και η Δημοτική Αστυνομία θα πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες σε όλο το Δήμο.Για την προστασία των αστέγων από αύριο 8 πμ έως και στις 10 το βράδυ μεθαύριο Σάββατο, θα είναι συνεχώς ανοιχτές οι Λέσχες Φιλίας, στο Νέο Κόσμο και στην Κολοκυνθούς. Επίσης το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου 1595 και 210 5277000 θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να λαμβάνει αιτήματα των πολιτών.

Τρεις βασικές οδηγίες δίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους.

Η Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.

Ειδικότερα:

“1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. Μένουμε σε εγρήγορση – Μένουμε σε επιφυλακή – Ακολουθούμε τις οδηγίες”

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή