Θρίλερ με την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα

Θρίλερ με την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα μετεωρολογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στις δυτικές ακτές της χώρας. Ο «Ιανός», το πρώτο κύμα κακοκαιρίας της φετινής σεζόν, παρουσιάζει χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα, προκαλώντας ήδη πριν από την εμφάνισή του έντονη ανησυχία στις Αρχές. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο «Ιανός», που από χθες άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του, θα επηρεάσει το κεντρικό Ιόνιο και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπου βρίσκεται ήδη σήμερα το πρωί.

Οι ειδικοί δεν μπορούν με σιγουριά να προβλέψουν την τροχιά του, όμως το πιθανότερο είναι να κινηθεί νότια. Συνοπτικά, στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθούν το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η κεντρική Στερεά Ελλάδα, ενώ πιο ήπια θα είναι η επίδραση στην ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, την οποία θα πλήξει πιθανώς την Παρασκευή το απόγευμα. Ο «Ιανός» θα συνοδεύεται με πολλές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, ανέμους κατά τόπους θυελλώδεις της τάξεως των 10 μποφόρ και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα. 

Ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. 

Στο μεταξύ, από χθες το μεσημέρι μέχρι και τα μεσάνυχτα σήμερα συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εξαιτίας της κακοκαιρίας. Με ανακοίνωσή της η αστυνομική διεύθυνση Κεφαλληνίας γνωστοποίησε «την προσωρινή εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στις επαρχιακές οδούς». Τέλος, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έλαβαν μήνυμα και από το «112»: «Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Αποφύγετε τα υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. Παρακολουθείτε ΜΜΕ». 

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενόψει της εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, είχε ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή από τους παραχωρησιούχους, την εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης και την άμεση σύγκληση του προβλεπόμενου συντονιστικού οργάνου. Μεταξύ άλλων, προτάθηκαν τα παρακάτω μέτρα: επιφυλακή τεχνικού προσωπικού, προσωπικού περιπολίας και οδικής βοήθειας, απρόσκοπτη λειτουργία των κέντρων διαχείρισης κυκλοφορίας και του τηλεφωνικού κέντρου έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά τους, οι παραχωρησιούχοι Νέα Οδός, Μορέας και Ολυμπία Οδός με ανακοινώσεις τους παροτρύνουν τους οδηγούς να έχουν ενημερωθεί για τη μετεωρολογική πρόβλεψη στον προορισμό τους, να διαθέτουν γεμάτο ρεζερβουάρ, τρίγωνο ασφαλείας και ανακλαστικό γιλέκο κ.ά. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να καλούν τον αριθμό 1025 (Ολυμπία Οδός και Μορέας) ή 1075 (Νέα Οδός). 

Την ίδια στιγμή, στα δυτικά της χώρας, ελήφθησαν ειδικά μέτρα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Ειδικότερα, δεμένα στα λιμάνια παρέμειναν χθες τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα. Επίσης, έκλεισε και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης. Επισημαίνεται ότι οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου έφθασαν χθες έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστούσε αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης. Στο πλαίσιο αυτό, για λόγους προληπτικούς, σήμερα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, αλλά και τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Ζάκυνθο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή