Ενας μάρτυρας κατονόμασε πέντε από τους έξι Αφγανούς

Ενας μάρτυρας κατονόμασε πέντε από τους έξι Αφγανούς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάθεση ενός μάρτυρα και ένα βίντεο από τη νύχτα των επεισοδίων που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια οδήγησαν στην ταυτοποίηση των έξι νεαρών Αφγανών που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του ΚΥΤ στη Μόρια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, όπως πληροφορείται η «Κ», από τη δικογραφία που σχημάτισε για την υπόθεση η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λέσβου. Εκτός από τις καταθέσεις των αστυνομικών και των πυροσβεστών, οι οποίοι περιγράφουν όσα συνέβησαν τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου, στον φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνεται η κατάθεση ενός Αφγανού υπηκόου, ο οποίος φέρεται να κατονομάζει πέντε από τους συλληφθέντες ως τα άτομα που πρωτοστάτησαν στον εμπρησμό του καταυλισμού. 

Ο έκτος συλληφθείς ταυτοποιήθηκε από βίντεο που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια και στο οποίο φαίνεται να βάζει φωτιά σε θάμνους χρησιμοποιώντας ένα αναμμένο χαρτόνι. Πρόκειται για τον έναν από τους δύο 17χρονους που την επομένη της φωτιάς μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα, μαζί με πάνω από 200 ακόμα ασυνόδευτους ανηλίκους. Τη στιγμή μάλιστα της προσαγωγής του φέρεται να ήταν ντυμένος με τα ίδια ρούχα που φορούσε το βράδυ του εμπρησμού. 

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες, απολογούμενοι ενώπιον των αστυνομικών, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στα γεγονότα. Εις βάρος τους η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης έχει ασκήσει κακουργηματική δίωξη, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και εμπρησμό. Ελαβαν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν αύριο στον ανακριτή. 

Σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στη δικογραφία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν υπάλληλοι του ΚΥΤ επιχείρησαν να οδηγήσουν 35 αλλοδαπούς ασθενείς με κορωνοϊό και 80 στενές επαφές τους σε ειδικό χώρο απομόνωσης εντός του καταυλισμού. Οι μετανάστες –οι περισσότεροι υπήκοοι Αφγανιστάν– αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια αρχικά με τους υπαλλήλους της δομής και στη συνέχεια με την αστυνομία. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στα επεισόδια μετείχαν έως και 500 άτομα, ενώ μια μικρότερη ομάδα περίπου 200 ατόμων προχώρησε στον βανδαλισμό των γραφείων της υπηρεσίας Ασύλου. Η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και άλλων αλλοδαπών που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή