ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Δράσεις του ΠΟΥ στη νέα δομή φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ

draseis-toy-poy-sti-nea-domi-filoxenias-ston-kara-tepe-561083122

Ανάμεσα στις δεκάδες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, ένα από τα κυριότερα προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως επισημαίνει, τόσο η πιθανή εξάπλωση της COVID-19 όσο και οι βασικές ιατρικές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των κατοίκων της Λέσβου αποτελούν μείζονα ζητήματα.

draseis-toy-poy-sti-nea-domi-filoxenias-ston-kara-tepe0

Μόλις λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς στην Μόρια, ο ΠΟΥ βρέθηκε στο Λέσβο για να αξιολογήσει άμεσα την καταστροφή των ιατρικών δομών στην Μόρια και να συνεισφέρει στον συντονισμό των προσπαθειών για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα του ΠΟΥ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΔΥ, έστησε ένα βασικό ιατρικό κέντρο στην είσοδο της νέας δομής στον Καρά Τεπέ. Παράλληλα, εντός δύο ημερών, ο ΠΟΥ ενεργοποίησε έναν μηχανισμό για την παρουσία μιας ιατρικής ομάδας επείγουσας ανάγκης με στόχο την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας στην νέα δομή.

draseis-toy-poy-sti-nea-domi-filoxenias-ston-kara-tepe2
 
Αναφέρεται επίσης ότι υπήρξε άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση της Νορβηγίας, η οποία έστειλε στο νησί μια εξειδικευμένη ομάδα 22 ιατρών και νοσοκόμων με πολύτιμη εμπειρία σε υγειονομικές κρίσεις έκτακτης ανάγκης από την πρόσφατη συνδρομή της στην αντιμετώπιση επιδημίας ιλαράς στην Σαμόα τον Δεκέμβριο του 2019, στην επιδημία Ebola στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και στο πρώτο κύμα της COVID-19 στην Ιταλία.
 
Η ομάδα επείγουσας ανάγκης προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης την Δευτέρα, και μέσω του συντονισμού του ΠΟΥ ξεκίνησε άμεσα να προσφέρει πρωτοβάθμια βοήθεια υγείας και να στηρίζει τις δράσεις του ΕΟΔΥ όσον αφορά την εξέταση και απομόνωση προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται θετικοί στον COVID-19 έπειτα από τα PCR test.

draseis-toy-poy-sti-nea-domi-filoxenias-ston-kara-tepe4

Με τον συντονισμό του ΠΟΥ και του ΕΟΔΥ, η ομάδα από την Νορβηγία μετέφερε βασικό ιατρικό εξοπλισμό στην νέα δομή στο Καρά Τεπέ, όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον ένα μήνα συνεισφέροντας στην υγειονομική ασφάλεια.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι παραμείνει σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, αξιολογώντας την εξελισσόμενη κατάσταση.

Παράλληλα, για να στηρίξει τους τοπικούς φορείς, η ομάδα του οργανισμού πραγματοποίησε επίσης επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης για να χαρτογραφήσει τις ανάγκες και δυνατότητες του νοσοκομείου, τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης μετά την πυρκαγιά της Μόριας όσο και για την περίθαλψη των κατοίκων του νησιού.

«Στον απόηχο της καταστροφής, είναι εξαιρετικά σημαντικό να οικοδομήσουμε ένα οικοσύστημα συνεργατών ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση και να εξασφαλίσουμε την παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας τόσο για τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όσο και για τους κατοίκους του νησιού» δηλώνει η επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα, Δρ. Μαριάννα Τρίας.