Το ΤΕΕ ζητεί να δοθεί παράταση για μεγάλα αυθαίρετα

Το ΤΕΕ ζητεί να δοθεί παράταση για μεγάλα αυθαίρετα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση έως το τέλος του έτους στη νομιμοποίηση «μεγάλων» αυθαιρέτων ζητεί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Οπως υποστηρίζει, οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού έχουν δυσχεράνει την υποβολή δηλώσεων από τους μηχανικούς, ενώ η «σύμπτωση» της προθεσμίας με άλλες εξελίξεις που αφορούν την ιδιοκτησία (λ.χ. εξέταση αντιρρήσεων για δασικούς χάρτες) καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Παράλληλα, το ΤΕΕ ζητεί να παραταθεί κατά ένα εξάμηνο η προθεσμία υποβολής όλων των δικαιολογητικών με τα οποία «περαιώνεται» μια δήλωση.

Μετά τα συλλογικά όργανα αρχιτεκτόνων και τοπογράφων, χθες ήλθε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (στο οποίο έχει ανατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος η λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τα αυθαίρετα) και ζήτησε την παράταση της προθεσμίας, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου (κατηγορία 5: αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες παραβάσεις). Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε επιστολή του προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, το τελευταίο διάστημα ο φόρτος εργασίας, ειδικά για την κατηγορία 5, είναι τεράστιος, ωστόσο οι μηχανικοί δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν, με ευθύνη της πολιτείας. Για παράδειγμα:

• Οταν δεν έχει ξεκαθαρίσει ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης, ώστε να είναι σαφές αν μπορεί να ενταχθεί ή μη στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων.

• Οταν ο ιδιοκτήτης δεν έχει πράξη χαρακτηρισμού από το δασαρχείο και πρέπει να υποβληθεί αίτηση για την έκδοσή της.

• Οταν ο ιδιοκτήτης έχει χάσει το αντίγραφο της οικοδομικής άδειας (όπου υπάρχει). Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το τελευταίο εξάμηνο οι πολεοδομίες χορηγούν αντίγραφα μόνο κατόπιν ραντεβού που προγραμματίζονται για έπειτα από 1 έως 3 μήνες.

• Οταν ο φάκελος της οικοδομικής άδειας έχει χαθεί (από την πολεοδομία) και απαιτείται ανασύσταση φακέλου.

• Οταν απαιτείται απόφαση ή γνωμοδότηση συλλογικού οργάνου της πολιτείας προ της ένταξης στις διατάξεις του νόμου.

«Δεν υφίσταται πρακτικά κανένας ουσιώδης θεσμικός, τεχνικός, οικονομικός ή άλλος λόγος για το χρονικό ορόσημο της 30ής Σεπτεμβρίου που επιλέχθηκε στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Αντιθέτως, η ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, ως διαδόχου σχήματος για τη δήλωση τόσο αυθαίρετων όσο και νόμιμων πλέον κατασκευών, αποτελεί την αυτονόητη προθεσμία που θα πρέπει η πολιτεία να ορίσει. Επιπλέον, η ολιγόμηνη αυτή παράταση θα ανακουφίσει και θα αποφορτίσει τόσο τους μηχανικούς όσο και τους πολίτες», καταλήγει ο κ. Στασινός.

Από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, δεν διαφαινόταν χθες διάθεση να γίνει το αίτημα παράτασης δεκτό. Προχθές το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι η ίδια πίεση θα ασκηθεί και σε οποιαδήποτε νέα ημερομηνία οριστεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή