Σαρώνει τη χώρα ο «Ιανός» – Πλημμύρες σε Φθιώτιδα και νησιά Ιονίου (βίντεο)

Σαρώνει τη χώρα ο «Ιανός» – Πλημμύρες σε Φθιώτιδα και νησιά Ιονίου (βίντεο)

5' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα καταγράφονται σε Δυτική και Κεντρική Ελλάδα.

Ισχυρές βροχοπτώσεις ξεκίνησαν πριν το μεσημέρι και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση στη Φθιώτιδα. Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ. έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που έχουν ακινητοποιήσει οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας. Οι κλήσεις στην πυροσβεστική, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι εκατοντάδες ωστόσο όμως δίνουν κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν σε περισσότερο ασφαλές περιβάλλον.

Οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησιάζουν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία νιώθουν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια. Πάνω από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Στο χωριό Ζηλευτό και Λιανοκλάδι, από την απέναντι πλευρά που είναι το όρος Όθρυς πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και οδήγησαν τα νερά σε σημεία που να δημιουργούν προβλήματα στον δρόμο Λαμίας Καρπενησίου. Από τη μία το μεσημέρι και μετά η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στο χωριό Λιανοκλάδι όπου υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για τα νερά να έχουν δημιουργήσει τους νέους χειμάρρους. Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το βουνό.

Νωρίτερα, τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα επί της Εθνικής Οδού Λαμίας – Καρπενησίου, στην οποία έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τις 14:50 στη διασταύρωση με τα Λουτρά Υπάτης.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, υπήρξαν πληροφορίες για δεκάδες κλήσεις στο «199» για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα σπίτια τους στην αρχή του Λιανοκλαδίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολίτες με κινητικά προβλήματα.

Διακοπή δρομολογίων στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως διακόπτονται όλα τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επίσης, η αμαξοστοιχία 56 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη επιστρέφει στην Αθήνα και η αμαξοστοιχία 58 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., λόγω των πλημμυρικών φαινομένων πριν την σήραγγα Όθρυος, η σιδηροδρομική γραμμή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Προβλήματα σε νησιά του Ιονίου

Σημειώνεται πως προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν καταγραφεί σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη και Λευκάδα. Με ανακοίνωσή του το απόγευμα, ο ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε πως έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή, καθώς επίσης το Βορειοδυτικό και Νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη έχουν εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών, ωστόσο οι συνθήκες που έως τώρα επικρατούν καθυστερούν την αποκατάστασή τους, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σαρώνει τη χώρα ο «Ιανός» – Πλημμύρες σε Φθιώτιδα και νησιά Ιονίου (βίντεο)-1
Κεφαλονιά – Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Την κατάσταση που επικρατεί, από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ιθάκη αλλά και σε όλα Ιόνια Νησιά περιέγραψε, με δηλώσεις της νωρίτερα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα. «Η κατάσταση στην Ιθάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» ανέφερε η κ. Κράτσα.

Υπογράμμισε ότι «δεν έχει κινδυνέψει ανθρώπινη ζωή», ενώ χαρακτήρισε «δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί στην Αγία Ευφημία στον δήμο Σάμης στην Κεφαλονιά». Ενημέρωσε δε πως στην περιοχή «βρίσκονται πολλά μηχανήματα, ώστε να καθαρίσουν τους δρόμους από τα πεσμένα δέντρα, ενώ άνθρωποι της Περιφέρειας βρίσκονται εκεί, ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους».

Βίντεο από την Ιθάκη:

Βίντεο από την Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά:

Στη Λευκάδα, πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει καθώς κατεβαίνουν χείμαρροι από τα γύρω βουνά, ενώ επί ποδός βρίσκονται συνεργεία του δήμου με μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν διέξοδο του νερού προς τη θάλασσα απομακρύνοντας κορμούς δέντρων. Η Πυροσβεστική κάνει αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους. 

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Νωρίτερα, σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προέβη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με βάση τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», προβλέποντας έντονες βροχές και καταιγίδες και στην Αττική για όλη τη νύχτα της Παρασκευής με εξασθένηση ως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Αναλυτικά, την Παρασκευή ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους, θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση προς το βράδυ.

Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το Σάββατο θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

Την Κυριακή έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, lamiareport.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή