Ολα τα νέα μέτρα για το λεκανοπέδιο της Αττικής

Ολα τα νέα μέτρα για το λεκανοπέδιο της Αττικής

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμό στον αριθμό των ατόμων σε δημόσιες συναθροίσεις, αναστολή συναυλιών και κινηματογραφικών προβολών, χαμηλότερο όριο συμμετεχόντων σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής στο Υπουργείο Υγείας.

Τα μέτρα αφορούν στο λεκανοπέδιο Αττικής και τίθενται σε ισχύ από την ερχομένη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.   

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκίνησε λέγοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί». Η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική.

«Σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο».

Τα νέα μέτρα

Εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις, παρέθεσε τα εξής:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όρια σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοικτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες.
  • Συστήνεται στους άνω των 65 ετών ο περιορισμός στις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες, να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με ΜΜΜ.
  • Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
  • Θεσπίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Προβλέπεται κλιμακωτή μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων προς τις εργασίες τους, στις 07:00, στις 08:00, στις 09:00 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για σαρωτικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας και απηύθυνε μήνυμα προς εργοδότες κυρίως, και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για κυρώσεις όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. 

Ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε συγκεκριμένα νούμερα για γίνει απολύτως αντιληπτή η κατάσταση, δήλωσε ότι είναι μακριά η πιθανότητα lockdown αν τηρηθούν τα μέτρα, δήλωσε όμως ότι ανησυχεί, αλλά η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί για ηλικιωμένους κυρίως, το μέτρο των μηνυμάτων και σημειωμάτων για την έξοδο τους, έκανε έκκληση σε όλους να αποφύγουν τις μετακινήσεις, ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει με νόημα και την ενέργεια του κ. Κουμουτσάκου να κοινωνήσει χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Θα σας μιλήσω από καρδιάς» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Όλοι χριστιανοί είμαστε, απλά κάποιοι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό σε σχέση με αυτό, είναι ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι, πως τα μέλη της κυβέρνησης απαρέγκλιτα – και αυτή είναι η αίσθησή μου – πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα και κυρίως να τηρούμε χωρίς εκπτώσεις τους κανόνες υγιεινής που ζητάμε από τους πολίτες να τηρούν. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο». 

Η επιβάρυνση της Αττικής

Σε ό,τι αφορά τα νούμερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής:

Από τις 25 Φεβρουαρίου που άρχισε η πανδημία επιβεβαιώθηκαν 14.400 κρούσματα, εκ των οποίων είναι ενεργά 4.084 σε όλη την επικράτεια. Από αυτά τα 2.100, δηλαδή πάνω από τα μισά είναι στην Αττική και τα 966 στον δήμο Αθηναίων. 

Από τα ενεργά κρούσματα της Αττικής νοσηλεύονται 263 ενώ 1.837 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία, καθημερινά έχουμε 3 κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους στην Αττική, που δείχνει μέτριο προς υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο και η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική.

«Οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε 7 δήμους, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονο στο δήμο Αθηναίων

Ισχυρή διασπορά

Νωρίτερα, ξεκινώντας την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ επεσήμανε την αυξητική τάση που καταγράφει, με επίκεντρο την Αττική, η εξάπλωση της πανδημίας.

Οπως είπε, τα νέα κρούσματα στην Αττική σχεδόν διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, ανέφερε.

Επισήμανε επίσης ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών καθώς αυτοί διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα θα φανούν σε 20 μέρες.

Είπε ακόμα ότι ενισχύονται οι συστάσεις για τους άνω των 65 ετών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτες απαραίτητες.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο μέτρο εμπόδισης της διασποράς της νόσου και κυρίως η σωστή χρήση αυτής.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή