Σαρωτική η επέλαση του «Ιανού»

Σαρωτική η επέλαση του «Ιανού»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πληγές τους μετρούν μετά το πέρασμα του «Ιανού» η Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, την ώρα κατά την οποία οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και σήμερα καθώς φαίνεται ότι ένα καινούργιο μέτωπο θα «αποκολληθεί» από τον κυκλώνα και θα κινηθεί προς την Αττική. Χθες, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλαν πυρετώδεις προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών που προέκυψαν στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη. Εως το απόγευμα είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και στην περιαστική της περιοχή όπως επίσης στο βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη έχει εντοπιστεί από τα συνεργεία πλήθος βλαβών με τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία να καθυστερεί την αποκατάστασή τους. Για τις επόμενες ημέρες, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες να μην προσεγγίζουν αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. 

Η επέλαση του «Ιανού» στο Ιόνιο ήταν σαρωτική. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά έπνεαν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ. Καταγράφηκαν ριπές ανέμου με ταχύτητα 11 μποφόρ, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, όπως και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Στη Λευκάδα, από την κακοκαιρία προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σκάφη, ενώ ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήταν δεμένο στο Νυδρί σχεδόν βυθίστηκε. Κλειστά έμειναν χθες, προληπτικά, σχολεία στη νότια Λευκάδα και συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Απολλωνίων και στην κοινότητα Καλάμου. Στη Ζάκυνθο, ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. Στο λιμάνι της Ζακύνθου, βούλιαξε ιστιοφόρο που ήταν δεμένο. Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων, ενώ στο σκοτάδι βυθίστηκαν πολλές περιοχές. Στην περιοχή του Καλαμακίου, μάλιστα, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο. Τη φωτιά έσβησε άμεσα η Πυροσβεστική. Προβλήματα καταγράφηκαν και στην Ιθάκη, με πτώσεις δένδρων, διακοπή ρεύματος, φθορές σε σπίτια.

Στην Κεφαλονιά, η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν η Αγία Ευφημία του Δήμου Σάμης όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τη μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά. Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά τη διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημία από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα. Η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 300 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων.
Στο μεταξύ, όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, χθες τα φαινόμενα επηρέασαν και την Κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα την ανατολική Στερεά και τη νότια Θεσσαλία. Η έντονη βροχόπτωση στη Φθιώτιδα προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε πολλά χωριά δυτικά της Λαμίας, καθώς ρέματα υπερχείλισαν με αποτέλεσμα φερτά υλικά και μεγάλος όγκος νερού να καταλήξουν σε κατοικημένες περιοχές. Την κυκλοφορία σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου διέκοπταν «ποτάμια» που έκοβαν κάθετα το οδόστρωμα. Η κυκλοφορία στον δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι διεκόπη στη διασταύρωση με τα Λουτρά Υπάτης, με την Πυροσβεστική να βρίσκεται επί ποδός για τον απεγκλωβισμό οδηγών αλλά και πολιτών από πλημμυρισμένα σπίτια. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς και στο Λιανοκλάδι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή