Μετά τα μπαρ, «πάμε λόφο»

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φέγγος της νυχτερινής Αθήνας φανερώνει αχνά τις ανθρώπινες σιλουέτες που σιγομιλούν πάνω στα βράχια του Αρείου Πάγου, αγναντεύοντας την τετράπλατη φωτισμένη πολιτεία. Μία μετά τα μεσάνυχτα. Κανένας αχός, χαμηλά στους δρόμους τα ρολά έχουν κατέβει από τις 12, μόνο το χρωματιστό μυρμήγκιασμα του αχανούς ορίζοντα είναι εκεί, και ο ελεύθερος μαύρος θόλος του ουρανού. Σκόρπιες κουβέντες, συχνά ξεσπάσματα γέλιου, ήχοι από μπουκάλια που συγκρούονται μέσα σε πλαστικές σακούλες.

Πλατώματα στα λοφάκια του Λεκανοπεδίου με θέα στην πόλη, ψηλοκρεμαστά πεζούλια, ταράτσες εγκαταλελειμμένων κτιρίων, αλλά και αλσύλλια και μικρές πλατείες αναζητούν όσοι θέλουν να παρατείνουν τις ώρες με την παρέα και μετά τη λήξη του επίσημου ωραρίου διασκέδασης. Καμία εμφανής προφύλαξη, μόνο το κενό έγνοιας που δημιουργεί η εξουδετέρωση της ανησυχίας από την ανάγκη για ξέδωμα.

Είναι η μία όψη της νεανικής νυχτερινής διασκέδασης. Γιατί υπάρχουν κι άλλες, που τροποποιούν αισθητά την εικόνα του νέου ο οποίος γνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του στη διασπορά του SARS-CoV-2 και αδιαφορεί…

Ολο και πιο συχνά οι υγειονομικές αρχές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των περισσότερων χωρών της Ευρώπης, επιχειρούν να πείσουν τα άτομα κάτω των 30 ετών να εφαρμόσουν τα προστατευτικά μέτρα. Στη χώρα μας το 44,3% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 18-39 ετών. Ενα επιπλέον 6,2% αφορά την ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα (π.χ. Κυκλάδες) αυτή έπεσε στα τέλη Αυγούστου στα 23 έτη.

Πόσο έχουν ανταποκριθεί οι νέοι, κυρίως της πρωτεύουσας, που εμφανίζει σταθερά τα περισσότερα κρούσματα, στις εκκλήσεις για αυτοπροστασία και προστασία των οικείων τώρα που οι διακοπές τελείωσαν, τα σχολεία άνοιξαν, άρχισε η εξεταστική περίοδος στα πανεπιστήμια;

«Θεωρώ ότι έχουμε μαζευτεί πάρα πολύ. Βγαίνουμε μέχρι τις 11.30, τα μεσάνυχτα άλλωστε κλείνουν τα μαγαζιά, και δεν πάμε όλοι μετά στην πλατεία για μπίρες. Αλλά και η σπάνια έξοδος στο μπαρ γίνεται με αρνητική προδιάθεση. Οταν απασχολείσαι κάπου, κάνεις μια πρακτική, φοβάσαι ότι αν συμβεί σε έναν έλεγχο να βγεις θετικός, οι συνέπειες για το περιβάλλον σου θα είναι μεγάλες. Αυτός ο διάχυτος φόβος λειτουργεί ανασταλτικά», σημειώνει η φοιτήτρια Πολυξένη Γιαννουλάκη. «Δεν έχει νόημα να βγεις με φόβο για δύο ώρες, εννέα με έντεκα, ακόμη και κάπου κοντά, γιατί δεν θέλεις να μπεις στο μετρό. Φίλοι που πήγαν σε συναυλία, μετά είχαν τρομερό άγχος που βρέθηκαν ανάμεσα σε πολύ κόσμο, πολύ κοντά σε άλλους. Υστερα από τόσους μήνες καραντίνας και προφυλάξεων, ξεσυνηθίσαμε να βγαίνουμε εντελώς ελεύθερα έξω».

Η κατάργηση των μεταμεσονύκτιων δρομολογίων του μετρό «περιόρισε τις εξόδους μας, που γίνονταν τυπικά την Παρασκευή και το Σάββατο. Στα νυχτερινά λεωφορεία, όπου υπάρχει τρομερός συνωστισμός, δεν το θεωρούμε ασφαλές να μπούμε, άρα, αν δεν προλαβαίνουμε να επιστρέψουμε, είναι δύσκολο να βγούμε. Ή βγαίνουμε πολύ πιο νωρίς. Υπάρχουν άτομα που δεν βγαίνουν καθόλου, υπάρχει φόβος», λέει η φοιτήτρια Ηλέκτρα Ηρακλείδη. «Τον τελευταίο καιρό προτιμάμε να συναντάμε τους φίλους μας τις πρωινές ώρες. Ή να πηγαίνουμε σε σπίτια».

Και για τον μεταπτυχιακό φοιτητή Στρατή Πετρίδη οι συναντήσεις σε σπίτια «είναι η πιο εύκολη έξοδος». Το ίδιο και για την Πολυξένη Γιαννουλάκη. «Βγαίνουμε με την προϋπόθεση ότι θα πάμε σε κάποιο σπίτι, κοντά, στη γειτονιά, με τα πόδια, για να μην έχουμε το άγχος πού θα μπούμε, πώς και πότε θα γυρίσουμε. Ολοι έχουμε μια αυλή, έναν ελεύθερο χώρο που λειτουργεί ως γκαράζ, μια ταράτσα. Αλλά ούτε εκεί μένουμε μέχρι πολύ αργά. Δεν θέλουμε να υπάρξει κάποια καταγγελία από τους γείτονες. Στην εποχή της πανδημίας, ένα πάρτι μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις και κυρώσεις από την απλή διατάραξη της κοινής ησυχίας». Ορισμένοι προτιμούν την ελευθερία που τους προσφέρουν «τα σημεία στο βουνό, τα οποία έχουν και θέα και χώρο. Εκεί μαζευόταν πολύς κόσμος πριν ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην περιοχή μου είναι το πάρκινγκ στο Θέατρο Πέτρας και μέρη με θέα στο Ποικίλον Ορος», λέει η Πολυξένη.

Μετά τα μπαρ, «πάμε λόφο»-1
Οι μεγάλες πλατείες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν νέους, αλλά λιγότερους από όσους αμέσως μετά την άρση του lockdown. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

«Μετά το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12, οι παρέες συνεχίζουν σε κάποια πλατεία ή σε κάποιο άλσος, εγώ πηγαίνω στο Σκοπευτήριο, αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο ήσυχα σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο μετά την άρση των μέτρων, που οι πλατείες γέμιζαν ασφυκτικά», περιγράφει ο Στρατής Πετρίδης.

Για τον Σωτήρη Κρούσκα, επίσης φοιτητή, «το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 δεν άλλαξε και πολύ τον τρόπο που βγαίναμε με τους φίλους μου. Και πριν συνηθίζαμε να πηγαίνουμε σε πάρκα, σε πλατείες με μια μπίρα. Μόνο που τώρα οι παρέες έχουν διασκορπιστεί, δεν συγκεντρώνονται όλες σε μεγάλες πλατείες, στο Σύνταγμα, στο Μοναστηράκι, στα Εξάρχεια, στην Πανόρμου, όπου γινόταν πατείς με πατώ σε, αλλά στον λόφο του Στρέφη, σε μικρά πάρκα στους Αμπελοκήπους, σε μικρές πλατείες της γειτονιάς. Δεν υπάρχει συνωστισμός, είναι πιο ασφαλές».

«Τσίπουρα από τις 7»

Για τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία Ψάλτη, «οι έξοδοι δεν έχουν περιοριστεί δραστικά, έχουν μετατοπιστεί χρονικά. Τώρα τα ραντεβού δεν δίνονται στις 10 ή στις 11, αλλά πολύ νωρίτερα, ώστε στις 11 να φύγουμε για να προλάβουμε τις συγκοινωνίες. Αρχίζουμε τις μπίρες και τα τσίπουρα από τις 7! Τα μπαρ στο Γκάζι, στον Κεραμεικό, στις γειτονιές, που ήταν πριν άδεια στις 8 το βράδυ, τώρα είναι ασφυκτικά γεμάτα, δεν βρίσκεις τραπέζι να καθίσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι φυσικό και επόμενο να μην τηρούνται οι αποστάσεις, να μη γίνεται σχολαστική απολύμανση των τραπεζιών. Οπου υπάρχει συνωστισμός σταματούν η προφύλαξη, η συλλογική και ατομική ευθύνη. Γι’ αυτό θεωρώ εντελώς απαραίτητα τα νέα μέτρα που είναι πλέον σε ισχύ στην Αττική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή