Σε τελική ευθεία το σχέδιο για τις κάμερες στις διμοιρίες των ΜΑΤ

Σε τελική ευθεία το σχέδιο για τις κάμερες στις διμοιρίες των ΜΑΤ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη χρήση φορητών καμερών από τα ΜΑΤ, κατά τα πρότυπα όσων εφαρμόζονται από άλλες αστυνομίες της Ε.Ε. και όχι μόνο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες παραλαμβάνονται οι πρώτες φορητές κάμερες που θα χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί των διμοιριών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης για να βιντεοσκοπούν άτομα που μετέχουν σε επεισόδια. Η προμήθεια έγινε από εταιρεία στο Ισραήλ, μέσω εμπορικού αντιπροσώπου της στην Πολωνία. Τεχνικοί της εταιρείας, μάλιστα, αναμένονται τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες αστυνομικούς στη χρήση τους. 

Η συζήτηση για τη χρήση καμερών από αστυνομικούς είχε ξεκινήσει στα τέλη του περασμένου έτους, με αφορμή μία σειρά από καταγγελίες για αυθαιρεσίες αστυνομικών. Την πρόταση είχαν διατυπώσει συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. από την Ενωση Θεσσαλονίκης. Με μακροσκελή επιστολή τους είχαν ζητήσει από τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών που μετέχουν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής ώστε να υπάρχει «ακριβής αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών και να σταματήσει η προβολή αποσπασματικών εικόνων που ερμηνεύονται κατά το δοκούν, συντηρώντας έναν άδικο, αστικό μύθο εις βάρος μας». 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αποδεχθεί το αίτημά τους και στις αρχές του χρόνου συγκρότησε μια εξαμελή επιτροπή με αστυνομικούς και στελέχη του υπουργείου, ζητώντας τους να ταξιδέψουν στη Γαλλία και τη Γερμανία και να ενημερωθούν από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους για τον τρόπο εφαρμογής και την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου. 

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 19ης Ιουλίου, το σχέδιο που κατήρτισε η ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε αντίστοιχο που εφαρμόζει εδώ και κάποια χρόνια η γερμανική αστυνομία και προβλέπει τη χρήση δύο ειδών καμερών, τις φορητές και τις κάμερες σώματος. Οι πρώτες θα δοθούν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ. Θα στηρίζονται σε ένα κοντάρι που θα κρατά αστυνομικός της διμοιρίας και θα χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων. Θα ενεργοποιείται με απόφαση του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και αμέσως το παρευρισκόμενο πλήθος θα ενημερώνεται για τη λειτουργία της κάμερας. Συμπληρωματικά με όσα ισχύουν στο εξωτερικό, η κάμερα θα έχει δυνατότητα απευθείας μετάδοσης της εικόνας στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας. 

Η παραλαβή των πρώτων 20 φορητών καμερών αναμένεται από μέρα σε μέρα. Εχουν κατασκευαστεί στο Ισραήλ και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αδιάβροχες, και αντικραδασμικές. Σε περίπτωση απώλειάς τους, απενεργοποιούνται «κεντρικά», ενώ το βίντεο θα είναι κρυπτογραφημένο και η πρόσβαση σε αυτό θα απαιτεί ειδικό κωδικό. Θα ακολουθήσει η προμήθεια αντίστοιχου αριθμού καμερών «σώματος» που θα δοθούν στους αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και ειδικότερα τους δικυκλιστές της ομάδας «Δράση». Θα έχουν μέγεθος κινητού τηλεφώνου και θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών, ενώ στην εξωτερική πλευρά τους θα έχουν ένα εμφανές κόκκινο φως ώστε να είναι σαφές πότε βρίσκονται σε λειτουργία και πότε όχι.

Πράσινο φως

Το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει τη λειτουργία των καμερών υπεγράφη στις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ προηγουμένως το πράσινο φως για τη χρήση τους είχε ανάψει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στο άρθρο 5 του Π.Δ. αναφέρεται ότι «η λειτουργία φορητών συστημάτων επιτήρησης επιτρέπεται σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεσος σοβαρός κίνδυνος τέλεσης αξιόποινων πράξεων, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπεύθυνου επεξεργασίας (…) Η διαδικασία εστίασης της εικόνας εκτελείται με αιτιολογημένη απόφαση του υπευθύνου επεξεργασίας, κατόπιν έγκρισης του αρμοδίου Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Σε περίπτωση κατεπείγοντος, η εστίαση είναι δυνατό να εκτελείται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του υπευθύνου επεξεργασίας, με υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης του εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να απαγορεύσει τη συνέχιση της διαδικασίας και τη χρήση των συλλεγέντων δεδομένων».

Για το κρίσιμο ζήτημα του χρόνου διατήρησης των επίμαχων βίντεο, το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει ότι «τα δεδομένα τηρούνται κατά μέγιστο διάστημα 15 ημερών, εκτός αν η διατήρησή τους είναι απαραίτητη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων (…) Δεδομένα που αφορούν γεγονότα τα οποία εμπίπτουν στον επιδιωκόμενο σκοπό (σ.σ. την αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών) αποθηκεύονται και διατηρούνται εφόσον είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή