Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές σε Καρδίτσα και Λευκάδα – Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μουζάκι

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές σε Καρδίτσα και Λευκάδα – Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μουζάκι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Απολλωνίων του Δήμου Λευκάδας και ο Δήμος Σοφάδων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Ιανός».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για έξι μήνες.

Για τον Δήμο Σοφάδων, υπενθυμίζεται ότι οι Κοινότητες Πασχαλίτσας και Γεφυρίων καθώς και οι Κοινότητες Γραμματικού και Λεονταρίου, είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 21 Μαΐου.

Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μουζάκι

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση αγνοούμενης στον ποταμό Πάμισο στο Μουζάκι Καρδίτσας. Στο σημείο επιχειρούν 28 Πυροσβέστες με έξι διασωστικές λέμβους από την 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ καθώς και δύο drones από την 1η ΕΜΑΚ.

Η Πυροσβεστική, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δέχθηκε από τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 4.026 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 946 απεγκλωβισμοί και διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική:

  • Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 849 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 97 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 477 κοπές δέντρων, και 59 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 73 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 26 αντλήσεις και 47 κοπές δέντρων.
  • Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 283 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 77 διασώσεις, 218 αντλήσεις και 7 κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 42 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 40 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
  • Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 2.779 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 772 διασώσεις – απομακρύνσεις, 2.274 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων – αφαιρέσεις αντικειμένων.

Υπενθυμίζεται ότι νεκροί εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες τρεις άνθρωποι. Συγκεκριμένα:

  • μία ηλικιωμένη γυναίκα σε σπίτι στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας
  • ένας άνδρας, 63 ετών, κοντά στο Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας και
  • ένας άνδρας, σε σπίτι στην Καστανιά Καρδίτσας.

Ελικόπτερα για απεγκλωβισμό κατοίκων στην περιοχή Οξυά

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο απεγκλωβισμός κατοίκων στην περιοχή Οξυά του Δήμου Μουζακίου αναμένεται να γίνει με δύο ελικόπτερα, καθώς είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε περιοχές όπως το Μουζάκι ή η Καρδίτσα μετά τις ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι ο νομός Καρδίτσας ήταν μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

Στην Καρδίτσα την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης

Όπως ανακοίνωσε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Καρδίτσα, όπου θα έχει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς, θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε τη θλίψη της κυβέρνησης για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε παρεμβάσεις για την ανακούφιση και την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τo καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή