ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεπέρασαν τις 100 οι καταλήψεις γυμνασίων, λυκείων

xeperasan-tis-100-oi-katalipseis-gymnasion-lykeion-561087211

Αύξηση των καταλήψεων σχολείων από μαθητές παρουσιάστηκε χθες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 100 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση. Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενες καταλήψεις, έχοντας ως επιχείρημα ότι τα αιτήματα των μαθητών ποικίλλουν (κύριο είναι το σπάσιμο των τμημάτων ως προληπτικό μέτρο κατά του κορωνοϊού) και δεν δικαιολογούνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής τους. Χθες, λόγω κρούσματος είχαμε 42 περιπτώσεις αναστολής για δύο εβδομάδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε 13.400 σχολικές μονάδες με 80.000 τμήματα έχει ανασταλεί η λειτουργία 31 μεμονωμένων τμημάτων, έξι τάξεων και πέντε σχολείων.

Ειδικότερα, πολλές καταλήψεις σχολείων από μαθητές ξεκίνησαν από χθες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις περισσότερες να εντοπίζονται σε Κρήτη (ενδεικτικά, 14 σχολεία στον νομό Ηρακλείου), Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία (οκτώ γυμνάσια και λύκεια σε Πύργο, Αρχαία Ολυμπία και Βάρδα) και Καβάλα, ενώ καταλήψεις υπάρχουν και σε σχολεία της Αττικής (π.χ. Χαϊδάρι).

Οι μαθητές ζητούν το σπάσιμο των τμημάτων ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους ανά τμήμα, καθώς υποστηρίζουν ότι η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος είναι ανεπαρκές από μόνο του μέτρο προστασίας κατά του κορωνοϊού. Από την άλλη, δεν λείπουν οι καταληψίες που καταφέρονται κατά της χρήσης μάσκας. Επίσης, μεταξύ των αιτημάτων είναι να μην ισχύσει η στράτευση στα 18.
Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι οι περισσότερες καταλήψεις είναι πολιτικά υποκινούμενες. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, η εισαγγελέας Ανηλίκων ζήτησε από την αστυνομία να σχηματιστεί δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει συμμετοχή ενηλίκων σε κατάληψη σχολείου θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Από την άλλη, υπάρχουν γονείς (π.χ. στη Θεσσαλονίκη) που διαμαρτύρονται διότι η κατάληψη του σχολείου αποφασίστηκε από λίγους μαθητές, ενώ μιλούν και για την ανοχή συνδικαλιστών εκπαιδευτικών στις καταλήψεις των μαθητών.
Από την πλευρά της η ΚΝΕ ανέφερε ότι «τα εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους, αποτελούν “ανάσα” αισιοδοξίας και ελπίδας. Οι μαθητές, κόντρα στην προσπάθεια διαστρέβλωσης και συκοφάντησης του αγώνα τους από την κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ, που τους παρουσιάζουν ως “αρνητές της μάσκας”, διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόρφωση και την υγεία. Δεν δέχονται την υποκρισία της κυβέρνησης που με μία μάσκα-αλεξίπτωτο για 6 ώρες, χωρίς διάλειμμα, σε σχολεία-κλουβιά, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της!». Και πρόσθεσε ότι «οι αγώνες των μαθητών δεν είναι ένα ακόμα πυροτέχνημα, ένα περιοδικό φαινόμενο χωρίς αιτία. Οσοι μιλούν για τις μαθητικές κινητοποιήσεις χωρίς να ξέρουν, καλά θα κάνουν να ακούν περισσότερο τα αιτήματα και τα συνθήματα των μαθητών. Καμία εισαγγελική παρέμβαση δεν μπορεί να βάλει φίμωτρο στις δίκαιες διεκδικήσεις τους! Αυτή η ιδιαίτερη σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και ο αγώνας των μαθητών μπορεί και πρέπει να έχει διάρκεια, να δυναμώσει, να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερα σχολεία και πόλεις, να συναντηθεί με τον αγώνα των γονιών και εκπαιδευτικών για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει!».