Κορωνοϊός: Κλειστές δύο μονές του Αγίου Όρους – Εκτεταμένοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Κλειστές δύο μονές του Αγίου Όρους – Εκτεταμένοι έλεγχοι του ΕΟΔΥ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε μοναστήρια και σκήτες στον Άγιον Όρος για την πιθανότητα να εντοπιστούν και άλλα κρούσματα κορωνοϊού. 

Παράλληλα, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, η Ιερά Κοινότητα, απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις μονές του Αγίου Όρους, με την οποία ορίζει έως και δέκα τους επισκέπτες ανά μονή ως μέτρο αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού.

Η εγκύκλιος απαγορεύει επίσης τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιο Όρος.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον δυο μονές του Αγίου Όρους, η Μεγίστης Λαύρας και η Παντελεήμονος, έχουν κλείσει έως τώρα για προληπτικούς λόγους τις πόρτες τους στους έξωθεν προσκυνητές, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στη μοναστική πολιτεία.

Από το πρωί πέρασαν στον Άθω ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου που συμμετείχαν σε σύσκεψη στις Καρυές με εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας, τον αναπληρωτή διοικητή Αρίστο Κασμίρογλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.  

Με το τέλος της σύσκεψης πιθανότατα θα ανακοινωθούν μέτρα τα οποία θα ληφθούν από την πολιτεία και τις αγιορειτικές αρχές, με ένα νέο τοπικό lockdown να βρίσκεται μεταξύ άλλων στο τραπέζι.

Σε 10 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χερσόνησο του Άθω, εκ των οποίων οκτώ στη μονή Αγίου Παύλου, ένα σε αυτήν της Χελανδαρίου και ένα στην Λακκοσκήτη, ενώ ένας 85χρονος μοναχός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Για αύριο είναι προγραμματισμένη ανεπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Άγιον Όρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή