Αμείωτη η διασπορά του ιού στην Αττική, «ύστατο μέτρο» το lockdown

Αμείωτη η διασπορά του ιού στην Αττική, «ύστατο μέτρο» το lockdown

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίζει να είναι αυξημένος, ιδιαίτερα στην Αττική, επιστήμονες και κυβέρνηση επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για τήρηση των μέτρων προστασίας προς αποφυγή ενός δεύτερου lockdown.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως ναι μεν δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ωστόσο πρόσθεσε πως «όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το πρώτο κύμα είχε ραγδαία εξάπλωση οπότε το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης». Σήμερα -όπως είπε- «έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα μέσα στο καλοκαίρι που είχαν απόδοση και «θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα με SARS-CoV-2 παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και των διασωληνωμένων, έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις. Στο επίκεντρο αυτής της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές οι περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα. 

«Αυτή η πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων, ωστόσο δείχνει ότι απαιτείται σαφώς επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση», τόνισε ο καθηγητής.

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την Αττική και ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και χθες η επίδραση τους αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καταρχήν από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων.

Παράλληλα, επικαλέστηκε τον Αμερικάνο λοιμωξιολόγο Φάουτσι που είπε ότι οι περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές: είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία. «Υπάρχουν προτεραιοποιήσεις που λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται».

Ν. Χαρδαλιάς: «Κρίσιμη φάση ειδικά στο κέντρο της Αθήνας»

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από την ερχόμενη Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος γνωστοποίησε επίσης ότι προχωρεί η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στο gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους. 

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση ειδικά στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε ο ο κ. Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε εκ νέου στο σύστημα τηλεργασίας το οποίο ισχύει από σήμερα στους εργασιακούς χώρους και τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο lockdown, ο υφυπουργός σημείωσε από την πλευρά του πως «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα. Γι΄ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζουμε τα ισχύοντα. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια, ας φροντίσουμε να περάσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία».

346 νέα κρούσματα

Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων αποτυπώθηκε για άλλη μία ημέρα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με την καταγραφή 346 νέων περιστατικών μόλυνσης από τον ιό. Βάσει των στοιχείων και πάλι η Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο με 210 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 77 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε οκτώ ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 

Ηχητικό μήνυμα για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε πλατείες

Με ηχητικό μήνυμα της ΕΛ.ΑΣ., στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα αραβικά, το οποίο θα αναπαράγεται από περιπολικά στην Αττική μέχρι και την 4 Οκτωβρίου, θα ενημερώνονται οι πολίτες ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν επιτρέπονται συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους. Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 150 ευρώ.

Ειδικοτερα, το μήνυμα είναι το εξής: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθείστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή