Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη με τις λάσπες δίνουν οι κάτοικοι της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας. Τουλάχιστον δέκα χωριά παρέμεναν χθες αποκλεισμένα, ενώ σε ένα από αυτά οργανώθηκε επιχείρηση για να απομακρυνθούν έξι άτομα που έχρηζαν βοήθειας. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει: Μόνο στην πόλη της Καρδίτσας έχουν υποβάλει αίτηση για αυτοψία 2.100 επιχειρήσεις, ενώ εκτιμάται ότι οι κατοικίες που υπέστησαν ζημιές προσεγγίζουν τις 5.000. Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει μέσω των δήμων η συλλογή αιτήσεων για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 600 ευρώ. 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποστείλει στις πληγείσες περιοχές 250 μηχανήματα για την αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων που έχουν καταστραφεί. «Eχουμε αποκαταστήσει προσωρινά όλους τους δρόμους στα Φάρσαλα, στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα και πλέον επιχειρούμε μόνο στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Απομένουν οι οδικές συνδέσεις στα ορεινά της Αργιθέας και του Μουζακίου. Στο Μουζάκι εργάζονται συνεργεία για την επισκευή της κεντρικής γέφυρας, ενώ στη γέφυρα του Μπλάνου θα τοποθετήσουμε μια προσωρινή διάβαση για να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση με την απέναντι πλευρά. Στην Αργιθέα, στη γέφυρα Καραϊσκάκη χτίζουμε τα ακρόβαθρα για να τοποθετήσει ο στρατός μια κινητή γέφυρα τύπου Μπέλεϊ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των αναχωμάτων κοντά στα ποτάμια». 

Αποκλεισμένα παρέμεναν χθες δεκάδες χωριά στα ορεινά της Καρδίτσας: στο Μουζάκι (Κρυοπηγή, Ανθοχώρι, Ελληνόκαστρο, Οξυά), στην Αργιθέα (Βλάσι, Λεοντίτο, Μεσοβούνι), στην Καρδίτσα (Κουτσαπάπουλο) και στη λίμνη Πλαστήρα (Καρβασαράς, Καρίτσα κ.ά.). Στην Οξυά, μάλιστα, χθες το πρωί ελικόπτερο με εκπαιδευμένους διασώστες απομάκρυνε έξι κατοίκους (ανάμεσα στους οποίους μια καρκινοπαθή γυναίκα, την έγκυο κόρη και την τρίχρονη εγγονή της). Ενδέχεται μάλιστα σήμερα η επιχείρηση να επαναληφθεί και σε άλλα αποκλεισμένα χωριά της περιοχής για την απομάκρυνση ανθρώπων με προβλήματα υγείας. 

Παράλληλα με την προσπάθεια αποκατάστασης της οδικής σύνδεσης, ξεκίνησε και η καταγραφή των ζημιών. Στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας έχουν ήδη κατατεθεί 2.100 αιτήσεις από επιχειρήσεις για ελέγχους. 

Παράλληλα, 280 μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών, συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους τους από δήμους και άλλες κρατικές υπηρεσίες της περιοχής, ξεκίνησαν χθες τις πρώτες αυτοψίες σε κατοικίες (εκτιμάται ότι έχουν πληγεί περί τις 5.000 μόνο στην πόλη της Καρδίτσας). Το υπουργείο Υποδομών πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να θέσει σε λειτουργία και μια τηλεφωνική γραμμή για την υποστήριξη των πληγέντων. 

«Από αύριο θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ. Η ίδια πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και για την υποβολή αιτήσεων για αποζημίωση της κατεστραμμένης οικοσκευής, έπειτα από αυτοψία», λέει ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος. 

Οσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στην πόλη, «περίπου 10%-15% εξακολουθεί να μην έχει ρεύμα. Πιστεύω ότι η αποκατάσταση των βασικών υποδομών και ο καθαρισμός της Καρδίτσας θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα. Το ζήτημα είναι, όμως, τι θα γίνει μετά. Σήμερα η Καρδίτσα είναι μια νεκρή πόλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή