Ρεκόρ κατασχέσεων ναρκωτικών στην Ε.Ε.

Ρεκόρ κατασχέσεων ναρκωτικών στην Ε.Ε.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται ραγδαία η συμμετοχή της κοκαΐνης στο πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει στην τελευταία έκθεση της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά, σύμφωνα με την οποία το 2018 καταγράφηκαν αριθμοί-ρεκόρ στις κατασχέσεις της συγκεκριμένης ουσίας από τις ευρωπαϊκές αρχές, με τις ναυτιλιακές οδούς και τα μεγάλα λιμάνια να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από το οργανωμένο έγκλημα. 

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει αύξηση στην παραγωγή ναρκωτικών στην Ευρώπη, όπως αυτή αποτυπώνεται από την αύξηση του εντοπισμού εργαστηρίων και εγκαταστάσεων παραγωγής.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εκθεση για τα Ναρκωτικά 2020: Τάσεις και Εξελίξεις, που δημοσίευσε χθες ο Οργανισμός της Ε.Ε. για τα Ναρκωτικά (EMCDDA), το 2018 αναφέρθηκαν στην Ευρώπη σχεδόν 1,3 εκατομμύριο κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες στο μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσαν προϊόντα κάνναβης, που παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία, αφού 25,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι 15 έως 64 ετών έκαναν χρήση της τον τελευταίο χρόνο. Το 2018 κατασχέθηκαν στην Ε.Ε. 181 τόνοι κοκαΐνης, που είναι και η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει καταγραφεί ποτέ (138 τόνοι κατασχέθηκαν το 2017), με το Βέλγιο (53 τόνοι), την Ισπανία (48 τόνοι) και την Ολλανδία (40 τόνοι) να αθροίζουν το 78% της συνολικής ποσότητας. Εκτιμάται ότι 4,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποίησαν κοκαΐνη τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε σε 22 χώρες μεταξύ των ετών 2014 και 2018. 

Οι ποσότητες ηρωίνης που κατασχέθηκαν στην Ε.Ε. σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 2017 και 2018 (από 5,2 σε 9,7 τόνους) και υπάρχουν συνεχείς αναφορές για παρασκευή ηρωίνης εντός της Ε.Ε., γεγονός που, όπως αναφέρεται στην έκθεση, απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση για την ανίχνευση ενδείξεων αυξημένου ενδιαφέροντος των χρηστών για το συγκεκριμένο ναρκωτικό.  Στην έκθεση γίνεται μεγάλη αναφορά και στην επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην αγορά ναρκωτικών. Οπως αναφέρεται, σε πρώτη φάση η προσφορά ουσιών στις τοπικές αγορές ναρκωτικών παρουσίασε σημάδια αποδιοργάνωσης, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ελλείψεις και αύξηση τιμών, αλλά η τάση αυτή ενδέχεται να αντιστραφεί με τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή