«Το lockdown είναι η τελευταία λύση»

«Το lockdown είναι η τελευταία λύση»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα σωστά, δεν υπάρχει λόγος να τα αυστηροποιήσουμε. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια για lockdown, ας φροντίσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία». Με αυτές τις φράσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επιχείρησε, χθες, να απομακρύνει από το προσκήνιο τη συζήτηση για ένα επικείμενο lockdown στην Αττική και η οποία σαφώς έχει φουντώσει σε επίπεδο επιστημόνων αλλά και κοινωνίας. Οπως τόνισε, το lockdown «είναι η τελευταία λύση» εάν δεν αποδώσουν όλα τα άλλα μέτρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είμαστε αρκετά μακριά από αυτό το ενδεχόμενο». 

«Η συζήτηση αυτή στην Επιτροπή δεν έχει γίνει. Υπάρχουν κριτήρια για το lockdown, ωστόσο είμαστε πολύ μακριά από εκεί», σημείωσε από την πλευρά του και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Και συνέχισε, «το να μπούμε όλοι σε μία γυάλα όπως είναι το lockdown εννοείται ότι θα σταματήσει την επιδημία. Χρειάστηκε να γίνει στο παρελθόν γιατί είχαμε ένα πρώτο κύμα με ραγδαία εξάπλωση που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Στο δεύτερο κύμα έχουμε μία πολύ πιο αργή εξάπλωση και πολύ καλή γνώστη για το πού βρίσκεται η επιδημία. Και μέσω αυτής της γνώσης προσπαθούμε να τη σταματήσουμε με πιο στοχευμένα μέτρα». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επίδραση των μέτρων στην Αττική που άρχισαν να εφαρμόζονται χθες, αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, κατ’ αρχάς από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. 

«Το lockdown είναι η τελευταία λύση»-1

Την ίδια στιγμή η επιδημία επιμένει, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα κρούσματα, και επιπλέον οκτώ θανάτους. 

Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928 και των θανάτων 352. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 77 ασθενείς, διάμεσης ηλικίας 69 ετών. Η Αττική παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας με 210 νέα κρούσματα COVID-19. 

Οπως επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις. Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους πέντε και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Ωστόσο και από την παρατήρηση του συγκεκριμένου δείκτη προκύπτει ότι το δεύτερο κύμα εξελίσσεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Χθες ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο σταματούν και οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις πανελλαδικά. Στην Αττική οι ΔΟΥ θα δέχονται πολίτες μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα διατεθούν τα 200 πρώτα δωμάτια σε ξενοδοχεία καραντίνας της Αθήνας, στα οποία θα φιλοξενούνται ασυμπτωματικοί μετανάστες που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό. 

Εν τω μεταξύ, περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. από σήμερα και έως τις 4 Οκτωβρίου θα κάνουν περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας και θα αναπαράγουν ηχητικό μήνυμα σε ελληνικά, αγγλικά και αραβικά για την αποτροπή των συναθροίσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Το μήνυμα υπενθυμίζει την απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 9 ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους εξωτερικούς χώρους, αλλά και το πρόστιμο των 150 ευρώ που συνεπάγεται η παράβαση αυτής της απαγόρευσης και τονίζει «Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή