Προτεραιότητα η χωροθέτηση του νέου ΚΥΤ

Προτεραιότητα η χωροθέτηση του νέου ΚΥΤ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγουσα επιστολή «οριοθέτησης του πλαισίου» προκειμένου να υπάρξει συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απέστειλε χθες ο υπουργός Νότης Μηταράκης στον δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. Ο υπουργός καλεί τον Δήμο Μυτιλήνης να συνεργαστεί για την άμεση χωροθέτηση της νέας δομής σε χώρο που θα επιλεγεί, να προχωρήσει σε κατάρτιση μιας κοστολογημένης πρότασης για την απομάκρυνση των καμένων και την αποκατάσταση της περιοχής όπου βρισκόταν ο καταυλισμός της Μόριας με φυτεύσεις και τέλος να προβεί στην καταγραφή των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Δεσμεύεται επίσης μέσω αυτής της επιστολής ότι ο καταυλισμός του δήμου στον Καρά Τεπέ θα κλείσει έως το τέλος του χρόνου. 

Η συγκεκριμένη επιστολή έφτασε στο μέιλ του δημάρχου ακριβώς μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς όσων βρίσκονταν στον δρόμο, έπειτα από τη φωτιά στη Μόρια, στον νέο προσωρινό καταυλισμό που στήθηκε στον Καρά Τεπέ. Η αποτελεσματικότητα του υπουργείου στην άμεση αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης επισημαίνεται στην εισαγωγή 
της επιστολής.  

«Με διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αντιμετωπίστηκε η πρώτη φάση διαχείρισης της πρωτοφανούς κρίσης που άφησε πίσω της η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας», αναγράφεται χαρακτηριστικά. 
Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μηταράκης, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η χωροθέτηση του νέου ΚΥΤ στη Λέσβο, ώστε να δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ένα σύγχρονο κέντρο υποδοχής, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας».

Ο υπουργός τονίζει ότι, παράλληλα, άμεση προτεραιότητα του υπουργείου «αποτελεί η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που βιώνουν καθημερινά τον αντίκτυπο του μεταναστευτικού προβλήματος τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο». 

Κατάλογο με τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα γεγονότα, ώστε να αποζημιωθούν, ζητάει επίσης ο κ. Μηταράκης από τον δήμο. Ο Δήμος Μυτιλήνης έχει λάβει ποσό που αγγίζει σχεδόν τα 5 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, σημειώνεται ωστόσο, όπως φαίνεται από την επιστολή, ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να καταβάλει και άλλα χρήματα. «Σε συνέχεια, λοιπόν, των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί στον δήμο σας, συνολικού ύψους 4.898.130 ευρώ, που συμπεριλαμβάνουν αποζημιώσεις δήμου για το 2019 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, αλλά και αποζημιώσεις κατοίκων για ζημίες του 2019 ύψους 100.000 ευρώ (ΦΕΚ Β΄ 3863.2020), άμεση προτεραιότητα αποτελεί η καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες κατοίκους και επιχειρήσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές», σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, ανταποκρινόμενος στο πάγιο αίτημά σας, έως τις 31/12/2020 θα έχει αποδεσμευτεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η χρήση της δημοτικής δομής του Καρά Τεπέ», καταλήγει ο κ. Μηταράκης πετώντας το «μπαλάκι» της περαιτέρω συνεννόησης στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή