Lockdown: Ξεπερνώντας το κόμπλεξ του τελικού

Lockdown: Ξεπερνώντας το κόμπλεξ του τελικού

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 22 ημέρες γιορτάσαμε τα 14 χρόνια από τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας με τη νίκη της εναντίον της ομάδας των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ του 2006, μια νίκη την οποία γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Αυτό όμως που εσκεμμένα ξεχνάμε είναι ότι έπειτα από αυτή τη νίκη ξεφουσκώσαμε, επαναπαυτήκαμε και πήγαμε στον τελικό με την Ισπανία και χάσαμε με 23 πόντους.

Οταν λοιπόν ακούω συζητήσεις για ένα νέο lockdown, μου έρχονται αυτές οι σκέψεις της μεγάλης αποτυχίας στον τελικό του Μουντομπάσκετ. Ναι, όλοι χαρήκαμε για τη μεγάλη νίκη, αλλά τελικά αυτό που έμεινε είναι η πικρία για την αποτυχία στον τελικό. Φυσικά, η πανδημία δεν είναι παιχνίδι, αλλά μεταφράζεται σε ζωές και στην υγεία πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων. Ομως, αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να επανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και να εστιάσουμε στον μεγάλο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της υγείας των πολιτών χωρίς περαιτέρω οικονομικές συνέπειες. Μπορούμε να το πετύχουμε αυτό χωρίς ένα νέο lockdown; Η άποψή μου είναι πως ναι.

Σημειώσαμε μια μεγάλη εθνική επιτυχία την άνοιξη και κρατήσαμε τον πληθυσμό υγιή και την οικονομία με μικρές σχετικά απώλειες. Χάσαμε όμως την αυτοσυγκέντρωσή μας το καλοκαίρι και αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να την ξαναβρούμε. Σε αυτή τη φάση η Αθήνα βρίσκεται σε δύσκολη επιδημιολογικά κατάσταση. 

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να «σπρώξουμε» όλοι μαζί ώστε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πιστή εφαρμογή των μέτρων, αλλά και την υπέρβαση, όπου αυτό είναι δυνατό. Να φοράμε μάσκα όπου μπορούμε, όποτε μπορούμε, να κρατάμε αποστάσεις, να ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να κάνουν το ίδιο.

Ο καθένας από εμάς αλλά και η πολιτεία πρέπει να κάνουμε το maximum, όχι το minimum που επιβάλλει ο νόμος, και να το κάνουμε τώρα! Τα μέτρα, η μάσκα και όλες οι άλλες προφυλάξεις δεν είναι πολιτικά θέματα, αλλά ορθολογικά μέτρα δημόσιας υγείας, μέτρα τα οποία παίρνουμε για να παραμείνουμε υγιείς. 

Ας αφήσουμε τις πολιτικές και φιλοσοφικές αντιπαραθέσεις και ας εστιάσουμε στον στόχο, τον στόχο τού να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη σε αυτή την υγειονομική κρίση. Ενα δεύτερο lockdown μπορεί να είναι πραγματικά αποδοτικό πρόσκαιρα στην υγειονομική πλευρά, αλλά θα κοστίσει πολύ στην οικονομία και στη συνέχεια σε πολλές πλευρές της ζωής μας, μέρος της οποίας είναι και η υγεία.
Για να ξαναγυρίσω στην μπασκετική αναφορά μου, ας δώσουμε όλη μας την ενέργεια να γυρίσουμε το παιχνίδι, όπως πολλές φορές έχουμε κάνει στο παρελθόν. Ας αποβάλλουμε επιτέλους το κόμπλεξ των τελικών και ας κερδίσουμε αυτή τη φορά όχι μόνο τον μεγάλο αγώνα, αλλά και το κύπελλο.
 
* Ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γενετικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Γενεύης, διευθυντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή