Δισκοπότηρο – χειροφίλημα – «χειροκρότημα»

Δισκοπότηρο – χειροφίλημα – «χειροκρότημα»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει κάτι εξοργιστικότερο από την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων; Ναι, η αδυναμία να ζητήσουν συγγνώμη, συνοδευόμενη από κάποια σαθρή εξήγηση, ενίοτε και νουθεσία. Τις τελευταίες μέρες το είδαμε να συμβαίνει δύο φορές. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, εντοπίσθηκε στην Αγία Σοφία Ψυχικού, ανήμερα τα γενέθλιά του, να μεταλαμβάνει χωρίς μάσκα. «Στη μισή και πλέον ώρα που βρισκόμουν στην εκκλησία φορούσα κανονικά τη μάσκα μου. Οταν άρχισε η Θεία Κοινωνία από τρεις ιερείς, εμφανίστηκε ένας εξ αυτών μπροστά μου. Μου έτεινε το δισκοπότηρο και αυθόρμητα κοινώνησα. Δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε κάποιος που με φωτογράφιζε και μάλιστα ότι θα κοινοποιούσε αυτή τη φωτογραφία μέσω του romfea.gr στον υπόλοιπο Τύπο», εξήγησε στα «Νέα», αποδίδοντας την υπόθεση σε αντικυβερνητική χριστιανική παγίδα. Μερίδα του Τύπου αποκάλυψε τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για το συμβάν, ο δε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τον επέπληξε και δημοσίως ως φιγουρατζή, χωρίς να αναφέρει το όνομά του: «Ολοι χριστιανοί είμαστε, απλά κάποιοι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας. Ολα τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να δείχνουν το καλό παράδειγμα». 

Δεν πρόλαβε, όμως, να περάσει ένα 48ωρο από την αποκήρυξη του show off και ο ίδιος απαθανατίστηκε να φιλάει χέρι ιερέα στην Καρδίτσα. Το επίμαχο βίντεο έπαιζε σε λούπα από τα κανάλια, όμως ο ίδιος επέμεινε μέχρι τέλους ότι δεν φίλησε το χέρι του παπά, αλλά έκλινε με σεβασμό μπροστά στο ράσο. «Είχα βγάλει τη μάσκα μου για να πιω νερό (τo βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας για την πραγματικότητα). Σε όσους, λοιπόν, για διάφορους λόγους παραποιούν τα πραγματικά περιστατικά και ασκούν εύκολη κριτική από τον καναπέ, τους συνιστώ 3 + 1 πράγματα: μάσκες, αποστάσεις, αυστηρή προσωπική υγιεινή και λίγο περισσότερο σεβασμό στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που μοχθούμε καθημερινά για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια όλων των πολιτών».

Δισκοπότηρο – χειροφίλημα – «χειροκρότημα»-1
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο ανήκει στη Διεθνή των μασκομάχων ηγετών, που ανταγωνίζονται ποιος… δεν τη φοράει καλύτερα (φωτ. REUTERS).

Αν οι δύο προαναφερθέντες πολιτικοί δεν μπορούν να αντισταθούν στη θρησκεία και παθαίνουν επιλεκτική κώφωση στις οδηγίες των λοιμωξιολόγων όταν βλέπουν μπροστά τους δισκοπότηρο και ράσα, ο δήμαρχος της Αθήνας παθαίνει κάτι αντίστοιχο με τις αοιδούς. Ετσι, στην περίπτωση της συναυλίας της Πρωτοψάλτη, o Kώστας Μπακογιάννης κατηγορήθηκε πως προκάλεσε συνωστισμό μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου εν μέσω καραντίνας και αντί αυτό να φανεί στο χειροκρότημα, καθρεφτίστηκε στις οργίλες αναρτήσεις. Πρόσφατα, ενώπιον της Αννας Βίσση, μεράκλωσε τόσο ώστε ξέχασε μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά μέσα στην καρδιά της κατάμεστης Τεχνόπολης. 

Το πρόβλημα είναι ότι με την άνθηση των κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε πολίτης μπορεί να τραβήξει ένα ενοχοποιητικό ενσταντανέ, να το αναρτήσει στο Facebook και στο Twitter και να παραδώσει τους παρανομούντες πολιτικούς βορά στο εξαγριωμένο κοινό, το οποίο έχει κουραστεί να ακούει λογύδρια περί ατομικής ευθύνης και να βλέπει κυβερνητικούς αξιωματούχους, τοπικούς άρχοντες και στελέχη της αντιπολίτευσης να κάνουν ό,τι θέλουν. 

Κοσμοσυρροή είχαν προκαλέσει τα εγκαίνια της νέας πλατείας της Ομόνοιας και οι κάμερες ήταν εκεί και το κατέγραψαν. Αρχές Ιουνίου, ο Αδωνις Γεωργιάδης απαθανατίστηκε με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Αγία Τριάδα, στον Πειραιά, πλαισιωμένος από ένα τεράστιο πλήθος, γεγονός που καταγγέλθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εναν μήνα νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, γιορτάζοντας τα γενέθλιά του και αψηφώντας οποιοδήποτε μέτρο, πόσταρε ο ίδιος στιγμιότυπα από το πάρτι του, παρέα με τους συντρόφους και… partners in crime Ρένα Δούρου, Νίκο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Βαξεβάνη. Ο σάλος για το μίνι αντάρτικο στις ντιρεκτίβες του διδύμου Τσιόδρα – Χαρδαλιά ήταν αναπόφευκτος (ίσως και ευκταίος;). 

Αν η διεθνής των μασκομάχων απαρτίζεται από macho άνδρες που ανταγωνίζονται ποιος… δεν τη φοράει καλύτερα (βλ. Ντ. Τραμπ και Ζ. Μπολσονάρο), οι γυναίκες πολιτικοί –και στη χώρα μας– αποδεικνύονται σαφώς πιο σχολαστικές στην τήρηση των μέτρων. Η παρατήρηση έχει διακομματική χροιά: η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δίνει συνεντεύξεις Τύπου φορώντας εμμονικά μάσκα και η πρώην υπουργός Απασχόλησης Εφη Αχτσιόγλου έχει φωτογραφηθεί εσχάτως πολλές φορές σε μοναχικές καρέκλες (λόγω αποστάσεων) και με μάσκα μιας χρήσεως. Τα ΜΜΕ, όμως, σπανίως εστιάζουν στο πρόσωπό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή